Debatt

C: Vänstern i Europaparlamentet röstade för hyreschock i allmännyttan

Trots att Vänsterpartiet säger sig stå på hyresgästernas sida har det precis röstat ja till en saftig hyreshöjning för en tredjedel av alla som hyr via allmännyttan. Det skriver Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C).

Emma Wiesner (C) har synpunkter på EU-direktivet om energieffektivisering av byggnader.
Emma Wiesner (C) har synpunkter på EU-direktivet om energieffektivisering av byggnader.Foto: Fred Marvaux /EU-parlamentet/TT
Emma Wiesner
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vänsterpartiet har länge utmålat sig som hyresgästernas främsta försvarare, så till den milda grad att de till och med fällt en regering för denna saks skull. Nu går det verkligen att ifrågasätta hur det egentligen ligger till med det.

Trubbig klimatlagstiftning

Europaparlamentet har nämligen röstat om en ny lag om energieffektivisering av byggnader. Den kan innebära att den svenska allmännyttan påtvingas kostnader på omkring 100 miljarder kronor per år, enligt allmännyttans egna beräkningar. Gissa vilka som gladeligen tryckte på ja-knappen? Jo, Vänsterpartiet – tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Ironiskt nog kan alltså den svenska vänstern precis ha röstat ja till en otroligt saftig hyreshöjning för en tredjedel av alla som hyr via allmännyttan. Det som det här handlar om är Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Det är alltså en del av EU:s klimatpaket som handlar om energieffektivisering av byggnader. I tisdags röstade parlamentet om sin ståndpunkt här och det finns flera goda anledningar till att Centerpartiet röstade emot förslaget.

Vi behöver absolut energieffektivisering, mer än någonsin, men denna lagstiftning har landat helt fel. Under 2022 har det helt klart bevisats att den bästa vägen för energieffektivisering är stärkta incitament, inte de piskor och den klåfingriga detaljreglering som EPBD landat i.

Planekonomisk EU-politik

I stället för detaljreglering bör vi stärka incitamenten för omställningen genom att prissätta energins koldioxidutsläpp. I stället för att låta renoveringsvågen genomföras på marknadsmässiga grunder och med sunt förnuft så har Europaparlamentet ställt orealistiska krav, i planekonomins anda, som kommer kosta svenska hyresgäster skjortan.

I stället för att låta renoveringsvågen genomföras på marknadsmässiga grunder och med sunt förnuft så har Europaparlamentet ställt orealistiska krav, i planekonomins anda, som kommer kosta svenska hyresgäster skjortan.

Att allmännyttan ska ha råd med att genomföra en sådan här omfattande renoveringsvåg utan att behöva chockhöja hyrorna, det kan inte ens den varmaste försvararen av enorma skattehöjningar tro på. Ja, jag menade dig där, Nooshi Dadgostar.

Förslaget går dessutom långt utanför sitt mandat och berör områden som inte har med energiprestanda att göra, exempelvis parkeringar och inomhusmiljö. Allmännyttan kommer mellan 2025 och 2027 behöva renovera omkring 30 procent av lägenheterna i dess bestånd för att klara EU:s nya högre krav. Någon som kommer sätta en helt ny innebörd för begreppet renovräkningar.

Vänsterfalangen hamnade fel

Att allmännyttan redan har gjort ett stort jobb med sina bestånd de senaste åren, när det just kommer till energieffektivitet, det spelar den här gången ingen roll. Allt kommer att nollställas när lagen träder i kraft och inget som gjorts tidigare får räknas in mot de nya målen. Så vem kan hyresgästföreningen och den svenska allmännyttan förlita sig till när vänsterflanken kastat in handduken? Vem ska komma ridandes till deras undsättning?

Nu kommer frågan att förhandlas med det svenska ordförandeskapet i ministerrådet. Om allmännyttan ska undgå en chockhöjning av priser är det regeringen med energiminister Ebba Busch (KD) i spetsen som kan rädda dem. En kan verkligen fråga sig hur vänsterfalangen hamnade så fel i den politiska processen att Ebba Busch blev hyresgästernas sista hopp.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00