Bryssel vill öppna upp för mer gruvdrift i EU – “De ska först i kön“

Europa borde vara mindre beroende av kinesiska råvaror, enligt EU-kommissionen, som bland annat har lagt fram ett omfattande förslag om att öka gruvdriften i Europa. 

<a href="https://www.altinget.se/miljo/artikel/bryssel-vill-oppna-upp-for-mer-gruvdrift-i-eu-de-ska-forst-i-kon" target="" rel="">

</a>”Vi måste ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Och vi måste ta hänsyn till miljön. Och vi måste naturligtvis också ta hänsyn till lokalbefolkningen”, menar EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton.
”Vi måste ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Och vi måste ta hänsyn till miljön. Och vi måste naturligtvis också ta hänsyn till lokalbefolkningen”, menar EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton.Foto: Jennifer Jacquemart / EC - Audiovisual Service 2023
Hjalte T. H. KragesteenJacob Hederos

Om den gröna och digitala omställningen inte ska riskera att gå i stå måste Europa bli mindre beroende av kinesiska råvaror.

Därför har Europeiska kommissionen lagt fram ett omfattande förslag för att stärka tillgången till kritiska råvaror. Exempel på sådana kan vara litium, nickel, koppar och sällsynta jordartsmetaller.

– Kritiska råvaror är viktiga för allt i vår vardag. Den används i våra smartphones, elbilar och i medicintekniska produkter. Dessa råvaror finns överallt, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton vid en presskonferens på torsdagen.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00