Björklund: EU måste leverera mer

ALMEDALEN. Sverige behöver mer av EU - inte mindre. Det är Liberalernas och Jan Björklunds slutsats efter den senaste veckans EU-turbulens och Storbritanniens besked om att lämna unionen.

På söndagen inleddes Almedalsveckan och först ut var Liberalerna där partiledaren Jan Björklund skrivit om sitt tal efter britternas folkomröstning i förra veckan.  Björklund ser ett skräckscenario där  fler länder går samma väg som Storbritannien.

- Det finns en betydande risk att vårt Europeiska samarbete upplöses, sade Björklund på en presskonferens.
Lösningen är dock inte att möta en kritisk opinion genom att försvaga EU, att införa så kallade röda kort där de enskilda länderna får ett ökad inflytande att stoppa nya EU-regler, enligt Björklund. Istället handlar det om att få EU och dess länder att leverera mer av konkreta lösningar.

Han menar att kritiken i Storbritannien och andra EU-länder följer två linjer, i sig oförenliga: Den ena är att EU lägger sig i för mycket kring det nationella självbestämmandet, den andra är att EU gör för lite och inte har lyckats leverera lösningar på stora problem som finanskris, terrorhot, arbetslöshet, migration och ett aggressivt Putin-Ryssland.

Login