Besviket EU efter Trumps beslut om ståltullar

STÅLTULLAR. En handelskonflikt har blossat upp mellan EU och USA då Donald Trump meddelat att han kommer att införa amerikanska tullar på stål och aluminium.

USA:s president Donald Trump skrev den 8 mars under beslutet om att införa importtullar på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium.

EU hade räknat med att få undantag från de nya tullarna, men Trump har nu meddelat att EU-länderna kommer att behöva släppa sina tullar på amerikanska produkter för att ett undantag från ståltullarna skulle bli aktuellt.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer träffades den 10 mars för att diskutera tullfrågan. Men mötet gav inte den framgång Malmström hade hoppats på:

"Som en nära säkerhets- och handelspartner till USA måste EU undantas från de åtgärder som tillkännagivits. Det blev ingen omedelbar klarhet om USA:s exakta undantagsförfarande, så diskussionerna kommer att fortsätta nästa vecka", twittrade Malmström efter mötet.

Ett införande av tullarna kan komma att slå hårt mot EU och de tusentals arbeten kopplade till branschen och reaktionerna på Trumps beslut har varit starka.

Bland annat EU- och handelsminister Ann Linde (S) och europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) reagerade på tullarna i SVT:s agenda, och båda är överens om att en stämning av president Donald Trump nu är nödvändig.

 

Forrige artikel Ex-kommissionär: För stort fokus på återvinning Ex-kommissionär: För stort fokus på återvinning Næste artikel Vad Sverige vill ha ut av trafikkommissionärens visit Vad Sverige vill ha ut av trafikkommissionärens visit
Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

KLIMAT. EU är på väg att missa de gemensamma energimålen för unionen 2030. Energiministrarna utlovar skärpning, men är inte överens om vägen framåt. För svensk del vill energiminister Anders Ygeman (S) inte se mer av Bryssel.