Upp till bevis för Sverige efter migrationskompromiss i parlamentet

Efter att ha satt ner foten om de återstående delarna av migrationspakten står nu EU-parlamentet redo att inleda förhandlingar med EU-länderna om en gemensam migrationspolitik. Nu ligger bollen hos Sverige att samla ministerrådet kring sin position.

EU-parlamentariker Tomas Tobé (M) har varit ansvarig för att ta fram parlamentets position kring asyl- och migrationshanteringen i den så kallade migrationspakten. 
EU-parlamentariker Tomas Tobé (M) har varit ansvarig för att ta fram parlamentets position kring asyl- och migrationshanteringen i den så kallade migrationspakten. Foto: Europaparlamentet
Charlotta Asplund Catot

– Vi har just skrivit en bit historia här, sade spanjoren Juan Fernando López Aguilar, ordförande för EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, efter att utskottet på tisdagen röstat igenom parlamentets syn på de sista delarna i den så kallade migrationspakten.

Efter två och ett halvt års förhandlingar, med väldigt spridda utgångspositioner, har EU-parlamentet nu sin ståndpunkt klar i alla delar av det som föreslås bli EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik.

– EU står vid ett vägskäl: antingen tillåts det politiska dödläget fortsätta eller så finner vi en gemensam och konstruktiv väg framåt. I dag tog parlamentet ansvar för att föra det här framåt och visar på möjlighet att hitta kompromisser, sade moderaten Tomas Tobé, som varit ansvarig för den del som rör asyl- och migrationshanteringen, efter omröstningen.

Altinget logoEU
Läs Altinget EU gratis 2023
Vi sätter fokus på EU-frågorna under Sveriges ordförandeskap 2023. Därför kan du läsa Altingets EU-nyhetsbrev gratis från januari till och med juni 2023. Läsningen avslutas därefter automatiskt och du behöver inte göra mer.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00