Kommissionens mål: 100 000 unga volontärer

EU. 100 000 unga européer ska ha gått med i den europeiska solidaritetskåren till 2020. Regeringen är positiv till kommissionens förslag men vill se en kostnadsanalys innan man tar slutgiltig ställning. 

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.Foto: Foto: EU-kommissionen

Under ministerrådsmötet för utbildning, ungdom, kultur och idrott den 17 februari ska de europeiska ministrarna ta ställning till om och hur en europeisk solidaritetskår ska se ut. Idén lanserades redan i höstas av kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som en del i kommissionens förslag för att ge ungdomar bättre möjligheter på arbetsmarknaden och få dem att engagera sig i samhället. I december sjösattes en portal för satsningen där ungdomar kan gå med i kåren och under våren kommer organisationer börja rekrytera de som anmält intresse till olika projekt.

Kostnadsanalys krävs först

Nu har regeringen presenterat sitt förslag till svensk ståndpunkt inför rådsmötet. Sverige bör stödja kommissionens vilja att minska ungdomsarbetslösheten i Europa och att öka ungdomars engagemang i samhället anser regeringen. Regeringen skriver dock att det först måste presenteras en analys över vilka de administrativa kostnaderna kommer att bli innan man kan ta slutlig ställning till förslaget. Det måste också förtydligas hur solidaritetskåren ska komplettera de initiativ inom EU som redan finns för att minska ungdomsarbetslösheten. 

Bygger vidare på volontärtjänsten

Kåren ska bestå av två delar, en volontärdel som bygger vidare på den europeiska volontärtjänsten som redan finns som ger ungdomar möjlighet att åka till andra EU-länder för att volontärarbeta. Den andra delen ska fokusera mer på arbets-, praktik- eller lärlingsplatser och både ungdomar och de aktörer som deltar; företag, organisationer och myndigheter ska dra nytta av initiativet. 

Aktiviteter som ungdomarna kan syssla med genom deltagande i kåren är bland annat att bygga skydd och dela ut mat i krisdrabbade områden, stötta asylsökande och flyktingar eller hjälpa till med naturskyddande insatser. Målet är att 100 000 unga ska gått med i Europeiska Solidaritetskåren till slutet av 2020.

 

 

Dokumentation

Vad händer nu?

  • Ministerrådet ska ta ställning till de förslag som kommissionen presenterat.
  • Under första halvan av 2017 ska EU-kommissionen presentera det lagstiftande förslag som ska ligga till grund för Europeiska solidaritetskårens verksamhet.
  • Förslaget ska handla både om volontärdelen och den professionella delen och ta hänsyn till subsidaritetsprincipen. 
  • Förslaget ska tydligt beskriva hur verksamheten ska finansieras, hur den ska fungera och utvärderas.
  • Kommissionen ska försäkra att kvalitén i insatserna är goda och att de inte hindrar att jobb skapas för ungdomar.

 


Nämnda personer

Jean-Claude Juncker

Tidigare ordförande EU-kommissionen, tidigare ordförande Eurogruppen, tidigare premiärminister Luxemburg
Juristexamen (1979), Strasbourgs universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00