Jan Emanuel är toppnamnet för Folklistan

Entreprenören Jan Emanuel ligger bakom Folklistan och får tidigare KD-parlamentarikern Sara Skyttedal med sig. ”Vi tror att Sverige behöver omförhandla sitt EU-medlemskap”, säger Skyttedal i en intervju.

Jan Emanuel och Sara Skyttedal bryter tystnaden om Folklistan.<br>
Jan Emanuel och Sara Skyttedal bryter tystnaden om Folklistan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Sara Skyttedal lämnade Kristdemokraterna i februari efter en konflikt med partiledaren Ebba Busch och har sedan dess suttit kvar som politisk vilde i Europaparlamentet.

I förra veckan kunde Expressen avslöja att Skyttedal startar ett nytt parti inför EU-valet den 9 juni – Folklistan. Sedan dess har det varit tyst från Skyttedal.

I en intervju med högerdebattören Henrik Jönsson berättar EU-parlamentarikern nu om sitt nya parti.

– Folklistan är inte ett parti, utan det är en valsamverkan med personer som har olika politisk bakgrund, säger Skyttedal.

Två saker förenar Folklistans politiker, enligt henne.

– Det ena är att svenska etablerade partier och hämmade partikulturer skapar sämre politiker. Det andra är att vi tror att Sverige kan få ut mer av sitt EU-medlemskap.

Jan Emanuel toppar valsedeln

Sedan tidigare har det också talats om att entreprenören och tidigare S-ledamoten Jan Emanuel ska vara delaktig i projektet. Jan Emanuel bekräftar i programmet att det är han som ligger bakom initiativet. Han säger också att det är han som toppar listan.

Idén kom till Jan Emanuel under ett samtal med en tidigare S-kollega. Båda var missnöjda över att det politiska jobbet har gjorts ”så vansinnigt dåligt”.

– Då hade vi en annan kompis med oss som sade: ”Det går bra att gnälla, men gör något då”, berättar entreprenören.

Totalt ska sex personer hittills vara med på listan, som kommer att vara öppen. Resterande namn avslöjas inte under intervjun. De kommer i stället avslöjas under en presskonferens i morgon.

Mer makt till Sverige

Sverige har varit för dåliga på att förhandla med EU, enligt Jan Emanuel.

– Den här delen måste vi förändra. Tillbaka med makten till Sverige och svenska intressen först. Sedan har vi tio frågor som är sakpolitik och som vi vill driva igenom, säger han.

– Vi tror att Sverige behöver omförhandla sitt EU-medlemskap. Vi tror att det går att få ut mer av EU och vi behöver gå samman med andra likasinnade länder för att skapa en maktbalans, säger Skyttedal.

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

Jan Emanuel

Medgrundare Folklistan, entreprenör

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00