Grekland – 300 miljarder kronor senare

KORTNYTT. Efter flera år av nödlån kan Grekland avsluta stödprogrammet via stabilitetsfonden ESM (European Stability Mechanism). 

Amanda Bergland

EU-kommissionen välkomnar att Grekland framgångsrikt genomfört det ekonomiska stödprogrammet och därmed kan säkra sin roll i hjärtat av EU och eurosamarbetet. Det meddelar kommissionen i ett pressmeddelande.

"Att programmet för stabilitetsstöd avslutas är en viktig händelse för Grekland och EU. Medan de europeiska partnerna har visat solidaritet, har det grekiska folket mött varje utmaning med sitt karakteristiska mod och sin beslutsamhet. Jag har alltid kämpat för att Grekland ska vara kvar i hjärtat av Europa", säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande. 

Grekland har med start 2010 fått ekonomiskt bistånd från sina EU-partners. 2015 undertecknades ett vidare stabilitetsstödprogram från ESM som skulle löpa tre år framåt. 

Sammanlagt har Grekland fått 288,7 miljarder euro i lån sedan 2010 (cirka 300 miljarder kronor). Under stabilitetsstödsprogrammet har landet fått lån på rekordhöga 61,9 miljarder euro.

Nämnda personer

Jean-Claude Juncker

Tidigare ordförande EU-kommissionen, tidigare ordförande Eurogruppen, tidigare premiärminister Luxemburg
Juristexamen (1979), Strasbourgs universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00