Tio idéburna aktörer har sökt till Kammarkollegiets register – ”för dyrt”

Tio aktörer har ansökt om att godkännas som idéburna aktörer under de sex veckor som Kammarkollegiets register har varit öppet. ”Att det är så få totalt som anmält sig är ett tecken på att registret är för dyrt”, säger Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton.

Uppsala stadsmission är en av de tio aktörer som hittills har ansökt om att föras upp på Kammarkollegiets register över idéburna aktörer i välfärden. Bilden är från Matcentralen, där behövande kan prenumerera på en matkasse i veckan.  
Uppsala stadsmission är en av de tio aktörer som hittills har ansökt om att föras upp på Kammarkollegiets register över idéburna aktörer i välfärden. Bilden är från Matcentralen, där behövande kan prenumerera på en matkasse i veckan.  Foto: Uppsala stadsmission
Anders Gustafsson

Det var vid årsskiftet som Kammarkollegiets register över idéburna aktörer i välfärden öppnade för ansökan. Ingen har i nuläget godkänts. Altinget har begärt ut uppgifter om vilka som har ansökt och i nuläget är det tio. (se faktaruta).

– Vi har flera gånger framfört starka farhågor angående avgiftsnivån. Att så liten andel av alla idéburna organisationer i välfärden hittills har anmält sig är dessvärre en illustration av detta, säger Ulrika Stuart Hamilton i en mejlintervju.

Som Altinget tidigare har berättat har Famna och andra varnat för att anmälningsavgiften kan komma att bli för hög.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00