Tidigare SvFF-topp föreslås bli ny ordförande för Riksidrottsförbundet

Karl-Erik Nilsson, tidigare ordförande för Svenska fotbollförbundet, föreslås bli ny ordförande för Riksidrottsförbundet efter Björn Eriksson.

Efter elva år som ordförande för Svenska fotbollförbundet är Karl-Erik Nilsson nu valberedningens förslag till ny RF-ordförande.
Efter elva år som ordförande för Svenska fotbollförbundet är Karl-Erik Nilsson nu valberedningens förslag till ny RF-ordförande.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Axel Hyttnäs Telin

Tre kandidater var från början nominerade till att bli ordförande för Riksidrottsförbundet och Sisu.

Nu väljer valberedningen bort både Anna Iwarsson och Helena Carlsson. I stället är det Karl-Erik Nilsson som de vill se som efterträdare till Björn Eriksson.

– Vi bedömer att Karl-Erik Nilsson är den kandidat som bäst svarar mot den ordförandeprofil som valberedningen har tagit fram tillsammans med specialidrottsförbunden, säger valberedningens ordförande Thomas Persson i ett pressmeddelande.

Ersattes av Reinfeldt

Nilsson var från 2012 fram till förra månaden ordförande för Svenska fotbollförbundet. Efter hans sorti där ersattes han av tidigare statsministern och M-partiledaren Fredrik Reinfeldt på posten.

Karl-Erik Nilsson har också en bakgrund som kommunpolitiker. I Emmaboda var han socialdemokratisk KSO från 1994 fram till 2006. Samtidigt var han verksam som fotbollsdomare och fick döma flera internationella matcher, bland annat i Champions league.

– Det är ett fint förtroende att föreslås av valberedningen som ordförande för Riksidrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna och nu får demokratin ha sin gång med stämman om en månad då valet sker, säger han.

Riksidrottsmötet äger rum i Uppsala den 26–28 maj.

Tolv år får räcka

Det var i november som Björn Eriksson – som suttit i styrelsen i tolv år, varav åtta år som ordförande – meddelade att han inte kandiderar för omval.

”Andemeningen i gällande system för good governance är att om inte särskilda skäl föreligger bör den maximala tiden i styrelsen vara just tolv år”, skrev han i sin motivering till beslutet då.

Björn Eriksson kandiderade nyligen till ordförandeposten i Sveriges olympiska kommitté (SOK), men drog senare tillbaka sin kandidatur. Ny ordförande där blev i stället Hans von Uthmann.

Nämnda personer

Karl-Erik Nilsson

Tidigare ordförande Riksidrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna, ordförande Svenska fotbollförbundet, kommunstyrelsens ordförande (S) Emmaboda kommun, fotbollsdomare

Anna Iwarsson

Ordförande Riksidrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna
Legitimerad fysioterapeut, Karolinska institutet (1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00