Nya avtal för civilsamhället klara

Flera kollektivavtal för civilsamhället står nu klara. Tjänstemän inom civilsamhället får en löneökning på 7,4 procent. Och Svenska kyrkan öppnar för fler vägar till anställning och kortar löneprocessen.

”En av Svenska kyrkans stora utmaningar är att rekrytera framtidens medarbetare”, säger Sten Lycke, biträdande förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, som nått ett avtal om aspirantanställning. 
”En av Svenska kyrkans stora utmaningar är att rekrytera framtidens medarbetare”, säger Sten Lycke, biträdande förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, som nått ett avtal om aspirantanställning. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Rebecka Prahl

Under tisdagen blev kollektivavtalet för tjänstemän inom civilsamhället klart. Överenskommelsen mellan Akademikerförbunden och arbetsgivarorganisationen Fremia följer industriavtalets märke på 7,4 procent i löneökningar och sträcker sig över två år.

– Avtalet ger möjligheter till en bra löneutveckling samtidigt som avsättningen till deltidspension höjs, säger ansvarig ombudsman Louisa Hegardt, i ett pressmeddelande.

Parterna har också enats om ökad avsättning till flexpension på 0,2 procent, som gör att avsättningen för deltidspension totalt uppgår till 1,6 procent av lönen.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00