Ministern om Björn Söders Prideutspel: ”Förkastligt”

Björn Söders (SD) inlägg om Priderörelsen får hård kritik från jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) under regeringens sommarfika, där regeringen också ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över kunskapsläget för hbtqi-personers hälsa. 

”Det är helt förkastligt. Det är kränkande, förkastligt och i sak helt fel”, säger Paulina Brandberg.
”Det är helt förkastligt. Det är kränkande, förkastligt och i sak helt fel”, säger Paulina Brandberg.Foto: Oscar Olsson, Jonas Ekströmer/TT
Marie Lundahl

Tidigare i veckan uttalade sig Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder nedsättande om Pride och att statsminister Ulf Kristersson (M) och talmannen Andreas Norlin (M) uttryckt sitt stöd för hbtqi-personer i samband med Prideveckan.

I ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, skrev Söder ”Att talman och statsminister legitimerar pedofili är helt oacceptabelt!”, enligt flera medier. Söder ska senare ha raderat inlägget.

Brandberg: “Förkastligt”

På regeringens sommarfika fördömde flera ministrar, inklusive utrikesminister Tobias Billström (M), Björn Söders uttalande som ”föraktfullt”.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg håller med.

– Det är helt förkastligt. Det är kränkande, förkastligt och i sak helt fel. Det visar verkligen varför det är så viktigt med Prideveckan och att vi sätter fokus på de här frågorna, säger Paulina Brandberg till Altinget.

Enligt SD:s gruppledare Linda Lindberg är uttalandet problematiskt.

”Vi vill värna en god ton mellan partierna i regeringsunderlaget och jag tycker att Söders höjda tonläge är problematiskt, vilket jag också har framfört till honom”, skriver Lindberg i ett mejl till Aftonbladet.

Nytt uppdrag

Under regeringens sommarfika meddelades också att Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att se över kunskapsläget och skapa en samlad bild av hbtqi-personers hälsa, livsvillkor och levnadsvanor.

Enligt regeringen visar rapporter att hbtqi-personers hälsa och levnadsvillkor är sämre än övriga befolkningens.

– Vi ser en oroande utveckling när det gäller hbtqi-personers ohälsa och begränsningar i livsvillkor. Speciellt unga hbtqi-personer lider av psykisk ohälsa i högre grad än andra, säger Brandberg till Altinget.

– Även suicidförsök är mycket högre i den här gruppen än i andra grupper.

Bland annat visar undersökningar att gruppen får motta hat och hot i högre utsträckning än tidigare. Det har gått 10 år sedan en liknande kartläggning gjordes.

Nämnda personer

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

Paulina Brandberg

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister (L)
Master i juridik (Lunds uni., 2008)

Björn Söder

Riksdagsledamot (SD)
Civilingenjör (Lunds tekniska högskola, 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00