Debatt

Lev upp till årets Pride-devis, svenska politiker!

Efter dådet i Oslo gömmer sig politiker bakom till intet förpliktigande vackra ord om kärlek och kamp. Men alla partier borde istället fylla de stora skor som Barbro Westerholm och Birgitta Ohlsson lämnar efter sig i riksdagen. Annars står vi ständigt kvar i det bekväma positionerandets tyranni. Det skriver Maria Hölerman och Maria Jern, liberala HBT-debattörer. 

Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm är två politiker som konsekvent stått upp för homosexuellas rättigheter sedan de började sina politiska gärningar.
Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm är två politiker som konsekvent stått upp för homosexuellas rättigheter sedan de började sina politiska gärningar.Foto: Erik Simander / TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

”Kärleken övervinner hatet!”
”Kärleken är större.”

Bara timmar efter att nyheten nådde oss översvämmades sociala medier och profilbilder med regnbågsflaggor och Jonas Gardell skrev samma text som han, eller någon annan, alltid skriver.

”Vi ska dansa”, ”kampen fortsätter” och ”kärleken är större”.
”Kulor kan inte döda kärleken.”

Det är en ryggmärgsreflex. En sköld att blunda och gömma sig bakom.

Hatet vann

Nu har det gått tre dagar och medan vi skriver denna text kommer en nyhetsnotis om att norsk polis offentliggör namnen på de två dödade.

Männen som dog var Kåre Arvid Hesvik, 60 och Jon Erik Isachsen, 54.
Det måste vara svårt för deras familjer att se det som att kärleken segrade. Det var nämligen, precis som i Orlando, hatet som vann. Hatet tog människoliv.

Lördagens planerade parad ställdes in. Det kanske var rätt. Men vid terrordådet på Drottninggatan 2017 hölls en manifestation exakt två dagar efter attacken.
Små signaler om att homosexuella ska backa lite. Inte provocera. Att vår säkerhet inte kan garanteras, vilket är vad norska polisen också säger när de i dag ger rådet att den planerade minnesstunden i Oslo bör ställas in

Dags för samtliga partier att bekänna färg

Om någon månad är det dags för Stockholm Pride igen. Årets tema är ”Dags att bekänna färg”.

Regnbågsflaggan omfattar just nu precis alla som upplever sig vara en minoritetsgrupp. Det gör den urtvättad. 

Att leva upp till den devisen är en uppmaning till samtliga partier som kandiderar till höstens val.

Det räcker inte längre med att ställa sig bakom budskap som att ”kärleken vinner”, ”all kärlek är bra kärlek” och ”alla ska få älska och vara den de vill”.
Det handlar om att ta ställning på riktigt.

Är homosexuella lika bra föräldrar som heterosexuella? Varför har i så fall bara ett tiotal utlandsadoptioner kommit till stånd sedan de blev lagliga 2005?

Hur ställer sig partierna till altruistiska och kommersiella värdmödraskap?
Hur säkras tryggheten för att vara öppet homosexuell på alla Sveriges skolor?

Urtvättad regnbågsflagga

Regnbågsflaggan omfattar just nu precis alla som upplever sig vara en minoritetsgrupp. Det gör den urtvättad. Den som viftar med flaggan behöver inte alls stå bakom ovanstående.

Festen är över och det är dags att inför valet 2022 ta in politiken för att Pride åter ska vara av betydelse.

Bekänn färg och bär sorgband för Kåre Arvid och Jon Erik och för alla skadade i årets parad. För dem som hatet dödat och skadat och för alla dem vars kärlek inte räknas och som fått ännu ett skäl att stanna i garderoben.

Svenska politiker – ni behöver inte synas i någon parad MEN ni behöver bekänna färg, även när det kostar. Allra mest när det kostar.

Det finns stora skor att fylla

I år slutade Barbro Westerholm vid 89 års ålder i Sveriges riksdag. Birgitta Ohlsson arbetar med demokrati på annat håll. Två politiker som konsekvent stått upp för homosexuellas rättigheter sedan de började sina politiska gärningar.

Det finns förebilder och stora skor att fylla.
Gör det och berätta om det.
Gör det NU!

Nämnda personer

Birgitta Ohlsson

Chef för programmet för politiska partier hos National democratic institute i Washington D.C.
Fil. kand i statsvetenskap (Stockholms uni., 1997)

Barbro Westerholm

Tidigare ordförande Liberala seniorer, riksdagsledamot (L), generaldirektör Socialstyrelsen
Med. dr (Karolinska institutet, 1964)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00