Om  
Karl-Erik Nilsson
Anna Iwarsson

Karl-Erik Nilsson avgår som Riksidrottsförbundets ordförande

På ett möte med medlemsförbunden på fredagen meddelade Karl-Erik Nilsson att han med omedelbar verkan avgår som ordförande för Riksidrottsförbundet.

Karl-Erik Nilsson valdes till ny ordförande i maj 2023.
Karl-Erik Nilsson valdes till ny ordförande i maj 2023.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Karl-Erik Nilsson har fått stark kritik efter avslöjandet om att han i sin roll som förste vice ordförande för Uefa ska ha röstat för ryskt deltagande i U17-EM.

På ett möte med Riksidrottsförbundets medlemsförbund på fredagen erkänner Karl-Erik Nilsson att han borde hanterat frågan annorlunda medialt, rapporterar Aftonbladet. Han meddelade sedan att han avgår med omedelbar verkan.

– För mig personligen är det här såklart en tråkig situation, jag hade önskat att hinna göra och uträtta mer i rollen som ordförande. Det var en ära att få förtroendet, säger Karl Erik Nilsson, i ett pressmeddelande.

– Den senaste tidens mediala uppmärksamhet och fokus på min person gagnar inte svensk idrott. Uppmärksamheten har triggat igång väldigt mycket hat och personliga påhopp. Jag känner starkt stöd från svensk idrott, men för att leda idrottsrörelsen på ett fullgott sätt är lust och glädje helt avgörande. Hatet har trängt undan glädjen.

Riksidrottsförbundets vice ordförande Anna Iwarsson blir tillförordnad ordförande.

 – Jag önskar min efterträdare och den svenska idrottsrörelsen lycka till. Nya utmaningar väntar för min del. Tack för förtroendet även om tiden blev alldeles för kort, säger Karl-Erik Nilsson.

Nämnda personer

Karl-Erik Nilsson

Tidigare ordförande Riksidrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna, ordförande Svenska fotbollförbundet, kommunstyrelsens ordförande (S) Emmaboda kommun, fotbollsdomare

Anna Iwarsson

Ordförande Riksidrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna
Legitimerad fysioterapeut, Karolinska institutet (1997)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00