Inhumant att kalla ”missbruk” för bristande vandel
Att regeringen anser att beroendesjukdom kan vara möjlig grund för utvisning är djupt oroande. Det skriver forskare, läkare, debattörer och organisationer verksamma inom alkohol- och narkotikafrågor.
Forskare, debattörer och organisationer verksamma inom alkohol- och narkotikafrågor
Se undertecknarna i rutan nedanSven Andreasson
Professor i socialmedicin Karolinska institutet
Annica Bergström
Vice ordförande Föräldraföreningen mot narkotika
Maria Dahlstedt
Verksamhetschef Convictus
Jennie Gejel
Vice ordförande Brukarföreningen Stockholm
Joar Guterstam
Överläkare, medicine doktor och ordförande Svensk förening för beroendemedicin
Daniel Jacobs
Ordförande Föreningen tryggare ruspolitik
Ponthus Jessmor
Förbundsordförande Nykterhetsrörelsens scoutförbund
Mikael Johansson
Ordförande Skånes brukarförening
Björn Johnson
Professor i socialt arbete Malmö universitet
Martin Kåberg
Överläkare, medicine doktor, Beroendecentrum Stockholm och Karolinska institutet
Peter Moilanen
Chef för Narkotikapolitiskt center
Lucas Nilsson
Förbundsordförande IOGT-NTO
Mia Nilson
Generalsekreterare Hela människan
Filip Nyman
Förbundsordförande Ungdomens nykterhetsförbund
Mari Ribjer
Förbundsordförande RFHL (hela livet)
Christine Sander
Vice ordförande BARO, Brukaranhörigas riksorganisation
Ninni Wallström
Socialpedagog Ensamkommandes förbund
Emmeli Wulfstrand
Förbundsordförande Verdandi
Mona Örjes
Förbundsordförande Junis
Den 14 oktober offentliggjorde Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna det så kallade Tidöavtalet, vilket ska ligga till grund för partiernas samarbete under mandatperioden. Där finns en rad förslag som på olika sätt berör alkohol- och narkotikafrågor. Det är förslag som utlovar en mer sammanhållen och jämlik vård, bättre stöd för anhöriga och närstående samt prioriterade insatser för människor med psykisk ohälsa.
”Helt förkastligt”
Men samtidigt som partierna vill se en stärkt beroendevård lägger de under rubriken Migration och integration fram ett förslag om att utreda möjligheten att utvisa ”utlänningar av bristande vandel”. Med begreppet ”bristande vandel” avses allt från deltagande i våldsbejakande organisationer och association med kriminella organisationer till prostitution och missbruk. I avtalet står att utländska medborgare som lever i Sverige har en ”skyldighet att uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar och inte i handling missakta befolkningen”.
Att trots den kunskap vi har i dag om alkohol- och andra drogproblem införa möjligheten till utvisning på dessa grunder anser vi vore ovärdigt och oförenligt med en modern rättsstat.
Vi som undertecknar den här artikeln representerar flera olika alkohol- och narkotikapolitiska synsätt, och våra analyser av vilka åtgärder som krävs för att motverka alkohol- och narkotikaproblem skiljer sig ibland åt. Men i detta fall är vi rörande överens. Att använda ”missbruk” – eller problem med alkohol eller andra droger som vi hellre skulle uttrycka det – som grund för att utvisa en människa från landet är helt förkastligt ur såväl ett medmänskligt som etiskt och rättssäkert perspektiv. Formuleringen ”bristande vandel” och de exempel som uppges visar snarare på en bristande kunskap om beroendeproblem, och en inhuman syn på människor i behov av stöd och vård.
Skydda individuella rättigheter
I debatten om Tidöavtalet har det lyfts fram att ett villkor om ”missbruk” funnits med redan i 1980 års utlänningslag. Det stämmer, men det gällde inte utvisning utan nekande av uppehållstillstånd, och enbart i fall där personen kunde anses ”vara farlig för någon annans personliga säkerhet”. Detta ströks med rätta ur lagen redan 1989. Att trots den kunskap vi har i dag om alkohol- och andra drogproblem införa möjligheten till utvisning på dessa grunder anser vi vore ovärdigt och oförenligt med en modern rättsstat.
Vår förhoppning är att justitieminister Gunnar Strömmer (M) delar vår uppfattning. När han fick frågan om ”bristande vandel” i SVT:s Agenda var hans svar att avsikten inte är att använda villkoret som grund för utvisning av människor i en socialt utsatt situation. Eftersom Strömmer själv har bakgrund i den ideella organisationen Centrum för rättvisa, med syfte att främja skyddet av individuella fri- och rättigheter, litar vi på att han står fast vid detta uttalande, då det inte är förenligt med att utvisa människor på grund av ”missbruk”.
Ändra direktivet
Vi har tillsammans en bred bakgrund och kompetens – från forskning, anhörigstöd, behandlingsvård och egen erfarenhet av beroende – utifrån den uppmanar vi regeringen att exkludera ”missbruk” ur det kommande direktivet för utredningen om bristande vandel. I stället önskar vi att kraft läggs på att leva upp till avtalets mål om sammanhållen vård och behandling för människor som har problem med alkohol eller andra droger. Och detta oavsett människors bakgrund och ursprung.