Debatt

Ibn Rushd: Vi anmäler TV4 till Medieombudsmannen

Studieförbundet Ibn Rushd bedriver inte verksamhet som strider mot demokratiska värderingar. Vi bedriver särskilt inte verksamhet om barnaga, självklart inte riktat till barn. Det skriver Anna Waara, förbundschef, Ibn Rushds studieförbund.

Den som läst bortom signalord som, sharia, antisemitism, muslimer och barn har redan upptäckt att senaste veckans drev mot studieförbundet Ibn Rushd är en felaktig rapportering av vad som egentligen är ett administrativt dokumentationsärende, skriver debattören. 
Den som läst bortom signalord som, sharia, antisemitism, muslimer och barn har redan upptäckt att senaste veckans drev mot studieförbundet Ibn Rushd är en felaktig rapportering av vad som egentligen är ett administrativt dokumentationsärende, skriver debattören. Foto: Pressbild Ibn Rushd
Anna Waara
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Just nu sprids en artikel med rubriken ”Undervisade sjuåringar om sharia och barnaga – för skattepengar”. Till och med sverigedemokrater måste ha satt i halsen när de läste detta och tänkt att ”det här är för bra för att vara sant”.

Det är helt enkelt inte sant att texter om barnaga, barnäktenskap, antisemitism, kropps- och dödsstraff använts i Ibn Rushds granskade verksamhet.

Alla med lite folkvett har vid det här laget insett att det så klart inte stämmer. Studieförbundet Ibn Rushd bedriver inte verksamhet som strider mot demokratiska värderingar. Vi bedriver särskilt inte verksamhet om barnaga, självklart inte riktat till barn.

Den som läst bortom signalord som sharia, antisemitism, muslimer och barn har redan upptäckt att senaste veckans drev mot studieförbundet Ibn Rushd är en felaktig rapportering av vad som egentligen är ett administrativt dokumentationsärende. Det är helt enkelt inte sant att texter om barnaga, barnäktenskap, antisemitism, kropps- och dödsstraff använts i Ibn Rushds granskade verksamhet.

Ibn Rushd är ett studieförbund. Vi tillhör en hundraårig svensk tradition med demokrati, egenmakt och rätten till bildning i fokus. Hög kvalitet i vår folkbildningsverksamhet är ett viktigt fokus för oss och något vi också är kända för. Vår utredning visar att vår kvalité fortsatt håller även om vissa brister upptäckts i ett antal arrangemang 2019–2021.

Ingen har farit illa i verksamheten

Ibn Rushds egna granskning visar att ingen farit illa i verksamheten och att inget utanför Ibn Rushds värdegrund förekommit. Den egna granskningen visar dock att studieförbundet har brustit administrativt i dokumentationen i en del av verksamheten under åren 2019–2021. I totalt 46 arrangemang i två distrikt har två externa studiematerial, dessutom religiösa urkunder, förekommit utan att dokumentationen tillräckligt beskriver hur dessa material använts. Därför påkallar Ibn Rushd själv, efter egen granskning, att skattemedel ska återbetalas. Folkbildningsrådets beslut i förra veckan i ärendet fastställer återkravets storlek till 146 900 kronor och stödjer Ibn Rushds slutsats att studiematerialet ska fortsätta få förekomma i folkbildningen så länge folkbildningens principer efterlevs. Hur noggrant och likvärdigt dessa principer tillämpas på andra religiösa urkunder, så som Bibeln och Torahn, det återstår för de naiva att upptäcka och för de införstådda att erkänna. Men vi står trygga i vår verksamhet och i våra svar.

En mycket utmanande antimuslimsk samtid

Folkbildningssektorn är sedan många år hårt kontrollerad och i vissa avseenden hårdare reglerad än näringslivssektorn. I en mycket utmanande antimuslimsk samtid står sektorn dessutom inför de mest omfattande nedskärningarna av folkbildningen i modern tid. Helt utan någon konsekvensanalys från regeringen. Att ministrar går ut och slår sig populistiskt på bröstet och ekar gamla folkbildningsbeslut som nya och pekar ut allt som ”muslimernas fel” är bara ytterligare en spik i kistan på en svensk demokrati och en folkbildning i fritt fall.

En strimma hopp får vi av de regioner, kommuner, samarbetspartners och vänner som än så länge har modet att söka dialog och ställa frågor innan de drar in resurser till folkbildningen. Folkbildningen är för viktig för att slarvas bort i vad som blivit svensk vardagspopulism.

Vi anmäler inslaget till Medieombudsmannen

Ibn Rushd kommer anmäla nyhetsinslaget till Medieombudsmannen för att ha brutit mot de pressetiska riktlinjerna och för att ha åsamkat studieförbundet publicitetsskada. Tyvärr finns det ingen instans att göra det samma med populistiska politiker.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00