Fyra organisationer kräver åtgärder mot barnfattigdom

Reformerat bostadsbidrag, höjt barnbidrag, gratis kollektivtrafik för unga och gratis skolfrukost i alla skolor. De kraven riktar fyra organisationer till regeringen. 

Maria Frisk, Sverigechef för Rädda barnen, vill se en reformerad familjepolitik.
Maria Frisk, Sverigechef för Rädda barnen, vill se en reformerad familjepolitik.Foto: Hamid Ershad Sarabi
Linda Berglund

Ökade kostnader för bland annat mat och el pressar redan utsatta barnfamiljers ekonomi under den gräns där de inte längre får det att gå ihop. Det menar Röda Korset, Rädda Barnen Majblomman och Hyresgästföreningen, som under tisdagen presenterade en Sifoundersökning om barnfattigdom. 

Bland ensamstående föräldrar med en bruttoinkomst under 29­ 500 kronor har var fjärde haft svårt att betala räkningarna under det senaste halvåret och lika många lånar för att betala grundläggande utgifter. 

Enligt undersökningen skulle också 22 procent av ensamstående föräldrar med en bruttoinkomst under 35 000 kronor ha svårt att klara en utgiftsökning på 1 000 kronor.

De fyra organisationerna riktar därför fyra krav till regeringen. Reformerat bostadsbidrag, höjt barnbidrag, gratis kollektivtrafik för unga och gratis skolfrukost i alla skolor.

– Familjepolitiken måste följa med i kostnadsutvecklingen. På sikt måste man hitta långsiktiga lösningar, men det här skulle verkligen hjälpa dem här och nu, sade Maria Frisk, Sverigechef för Rädda Barnen på en pressträff.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00