FHM får gehör – deltagartaken sänks

Folkhälsomyndigheten får igenom sin önskan hos regeringen. Nu införs nya deltagartak, men nytt är att ett evenemang kan ha fler än 500 deltagare om det delas upp i sektioner.

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister med ansvar för idrott, meddelar att det är möjligt att ha idrottsevenemang med fler än 500 deltagare – om det delas upp i sektioner.
Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister med ansvar för idrott, meddelar att det är möjligt att ha idrottsevenemang med fler än 500 deltagare – om det delas upp i sektioner.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Den 12 januari infördes flera begränsningar i antalet deltagare i sammankomster, både för när vaccinbevis används och när det inte används. 

Samtidigt nämnde regeringen att Folkhälsomyndigheten gjort en hemställan om att reglera deltagartaken ytterligare. Nu har regeringen beslutat om den hemställan och den träder ikraft den 19 januari.

Nya tak med sektioner

Det införs ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, inklusive mässor, inomhus. Det gäller när vaccinbevis används. 

Men nytt är att det införs en möjlighet till sektionering med max 500 deltagare per sektion. Det är möjligt om anordnaren delar upp den lokal, det område eller utrymme där den allmänna sammankomsten eller mässan hålls i sektioner, så att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra. Det innebär att ett helt arrangemang kan ha fler än 500 deltagare.

– För att inomhusidrotter ska kunna fortsätta sin verksamhet på ett smittsäkert sätt öppnar regeringen upp för möjligheten till sektionering, säger Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister med ansvar för idrott, i ett pressmeddelande.

Begravningar

Samtidigt sänks deltagartaket för privata sammankomster som genomförs i hyrda lokaler från 50 till 20 personer.

De nya begränsningarna om privata sammankomster gäller dock inte om de används för minnesstunder i samband med en begravningsceremoni. Då gäller fortfarande taket om 50 personer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00