Europeisk konferens vill få fart på social ekonomi i Sverige – ”unikt civilsamhälle”

En av ambitionerna med mötet om social ekonomi i Göteborg är att lyfta den nordiska dimensionen. Men arrangörerna får göra det utan närvaro från någon svensk minister eller EU-kommissionär. ”Vi har försökt på alla nivåer med att få dit en minister men har inte lyckats”, säger Coompanions ordförande Gordon Hahn.

Gordon Hahn hoppas att konferensen i Göteborg ska få upp den sociala ekonomin högre på den politiska dagordningen i Sverige.
Gordon Hahn hoppas att konferensen i Göteborg ska få upp den sociala ekonomin högre på den politiska dagordningen i Sverige.Foto: Coompanion
Anders Gustafsson

– På EU-nivå är den sociala ekonomin jättestor, särskilt i Italien, Spanien och Frankrike. Vi i Sverige skulle kunna växa också. Våra kooperativ är stora, vårt civilsamhälle är unikt. Så vi har infrastrukturen, säger Gordon Hahn till Altinget. 

Social Economy 2023

Konferensen arrangeras den 7-9 juni i Göteborg av Coompanion, REVES, Cecop och Social Economy Europe. Det sker med stöd av Västra Götalandsregionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Mikrofonden och Fremia.

Under onsdag till fredag samlas 260 deltagare i Göteborg, en tredjedel av dem från andra europeiska länder än Sverige, för att diskutera hur den sociala ekonomin ska kunna bidra till ett mer sammanhållet och motståndskraftigt Europa.

Och även om Gordon Hahn säger att den sociala ekonomin i dag svarar för runt fem procent av Sveriges BNP, så menar han att vi inte har utnyttjat vår fulla potential. 

Det finns sjutton punkter för satelliträkenskaper, SCB använder sig i dag av två.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00