Efter kritiken – nya mediestödet klubbas i riksdagen

Trots rop från mediebranschen och kritik från delar av oppositionen väntas i dag det nya mediestödet klubbas i riksdagen. ”Vi jobbar för högtryck redan nu för att så snart som möjligt kunna gå ut med vad det är som gäller och hur man ansöker”, säger Jan-Olof Lind, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv.

Övergången till det nya mediestödet sker redan till nästa år. Men första utbetalningen väntas inte kunna ske förrän tidigast i april.
Övergången till det nya mediestödet sker redan till nästa år. Men första utbetalningen väntas inte kunna ske förrän tidigast i april.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Miranda Olsson

Efter flera års diskussioner ska nu en ny lag om mediestöd komma på plats. Senast i september uppmanade Socialdemokraterna regeringen att göra om sitt förslag, och sedan Mats Svegfors lämnade över sin utredning till S-regeringen i juni 2022 har journalister och mediebransch varnat för stora risker med stödets utformning.

När riksdagen på onsdagen ska rösta om frågan väntas regeringens förslag i stora delar gå igenom. Bland tilläggen finns tillkännagivanden om en årlig uppföljning samt utvärdering av stödet. 

Jan-Olof Lind leder Myndigheten för press, radio och tv som vid årsskiftet, tillsammans med Statens medieråd, bildar den nya Mediemyndigheten som får ansvar för stödet.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00