Debatt

Al-Sahlani: Snart rasar Orbáns korthus

Tilliten till EU-samarbetet har urholkats på grund av EU-kommissionens tvekan kring att frysa utbetalningar till Ungern. Det skriver Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

”Viktor Orbán har under en tolvårig period ostört fått bygga upp sin korrupta stat med byggstenarna han har rivit ned från EU-samarbetet”.
”Viktor Orbán har under en tolvårig period ostört fått bygga upp sin korrupta stat med byggstenarna han har rivit ned från EU-samarbetet”.Foto: TT/AP/Petr David Josek
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ungern har under för lång tid tillåtits använda EU som en bankomat. Därför var det efterlängtat när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gav beskedet att Kommissionen nu tänker använda sig av demokratilåset, för att strypa EU-pengarna till Ungern. Tyvärr är skadan redan skedd – Orbán blev i början av april omvald till premiärminister i Ungern.

Korruption och klientelism

Centerpartiet har under flera år legat på för att stoppa EU-pengarna till Ungern, därför kom beskedet den 5 april – en dag som kommer att gå till historien – som en stor seger. Viktor Orbán har under en tolvårig period ostört fått bygga upp sin korrupta stat med byggstenarna han har rivit ned från EU-samarbetet.

Att EU-kommissionen väljer att använda sig av demokratilåset innebär att man på sikt kommer att kunna frysa utbetalningar av EU-stöd till landet, tills dess att de har vidtagit nödvändiga åtgärder för att stärka rättsstaten och bekämpat korruptionen i landet.

EU är inte en bankomat – utan en union av värderingar. 

Det här kommer att svida hårt för Ungerns regering. Från 2014 till 2020 tog man emot drygt 278 miljarder euro genom olika typer av EU-fonder. Pengar som Orbán har delat ut till regimtrogna företagsledare genom att låta dem vinna offentliga upphandlingar, i utbyte mot att de svär lojalitet mot honom och hans parti. När pengakranen nu stängs av blir det svårare för Orbán att upprätthålla det korrupta system han har byggt upp och som vilar på klientelism.

Framgångsrik kampanj

Trots att Europaparlamentet har varit pådrivande har EU-kommissionen avvaktat med att tillämpa demokratilåset. Det gällde fram tills dess när Viktor Orbán på nytt blev vald eftersom EU-kommisisonen inte ”ville lägga sig i utgången av valet”.

Men genom att avvakta tillät man också den ungerska premiärministern att sätta spelreglerna för hela valet: Orbán har i princip total kontroll över medielandskapet i Ungern, och över vilken valinformation som posten delar ut. Skattepengar som är avsedda att gå till samhällsinformation användes i stället av den ungerska statsministern till att sätta upp stora valaffischer för att förklara för det ungerska folket varför de ska rösta på honom, och inte på oppositionen. Kampanjen var framgångsrik.

OSSE, organisationen for säkerhet och samarbete sa i ett uttalande att spelplanen var riggad till Fidesz fördel. De skrev också att avsaknaden av transparens och otillräcklig översyn av hur kampanjstöd spenderats var till regeringens fördel. Det mycket vinklade medielandskapet och den totala avsaknaden av valdebatter inför valet där Viktor Orbán deltog begränsade avsevärt medborgarnas möjligheter att göra ett välinformerat val.

Ungersk övervakningsstat

På plats i Ungern i samband med valet fick jag med egna ögon ta del av Orbáns arv. Med en övervakningsstat som straffar oliktänkande – där du och dina familjemedlemmar kan bli förhörda eller av med jobbet om man syns i närheten av oppositionspartierna. Där övervakningsprogramvaran Pegasus har använts på ”obekväma” personers telefoner utan deras medgivande eller kännedom för att spionera under förevändningen att det är för nationens bästa. Till de utsatta hör både journalister och personer från oppositionen.

Att EU-kommissionen har dragit fötterna efter sig och tvekat om man ska applicera demokratilåset eller inte, har kort sagt fått enorma konsekvenser. Tilliten till EU-samarbetet har också urholkats som en konsekvens av EU-kommissionens tvekan. EU är inte en bankomat – utan en union av värderingar. Då måste också ledstjärnan vara att EU-institutionerna ska agera därefter.

Centerpartiet kommer att fortsätta driva på EU-kommissionen för att säkerställa att de fullföljer processen med demokratilåset mot Ungern. Viktor Orbáns Fidesz har all anledning att börja svettas. Snart blir det tomt i ladorna på EU-pengar, och då kommer deras korrupta korthus att falla samman.

Nämnda personer

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00