Debatt

Lega och Pereira: ”Att hantera kriser är det nya normaltillståndet för många av dagens unga”

Vi behöver gå samman över generationerna och investera i europeiska ungdomar. Det skriver David Lega, Europaparlamentariker (KD) och ordförande parlamentets grupp för barns rättigheter, och Lídia Pereira, Europaparlamentariker portugisiska Partido Social Democrata och ordförande Youth of the European People's Party (YEPP).

Under de senaste decennierna har unga människor i Europa tvingats rida ut många stormar, skriver debattörerna.
Under de senaste decennierna har unga människor i Europa tvingats rida ut många stormar, skriver debattörerna.Foto: TT/AP/Matthias Schrader
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ungdomen ses ofta som den bästa tiden i livet. Det är då du njuter av de bästa upplevelserna som världen har att erbjuda och samtidigt funderar på hur du vill utforma din framtid och gå mot självständighet. Men i en tid då Europa står inför stora utmaningar vad gäller bostadsbrist, prisökningar, löner som står i konflikt med levnadskostnaderna och en värld som möter konsekvenserna av klimatkrisen, undrar många var man ska börja. Hur ska man kunna bli självständig, skaffa ett boende, hitta ett bra jobb och njuta av livet när framtiden är så oförutsägbar?

Hård start på vuxenlivet

Under de senaste decennierna har unga människor i Europa tvingats rida ut många stormar och dessa motgångar har lett till att starten på vuxenlivet blivit hård. Ungas nya normaltillstånd har blivit något som kan liknas vid ett stormigt hav. Att segla genom ett stormigt hav – att hantera kriser – är det nya normaltillståndet för många av dagens unga. Men behöver det vara såhär? Ska man behöva ha fler än ett jobb, och jobba inom områden du inte alls har drömt om bara för att få en lön att överleva på? Är det rimligt att man måste bo tillsammans med en vän eller partner bara för att ha tak över huvudet? Ska människor behöva lämna sitt hemland i strävan efter en dräglig livssituation?

Vi i den kristdemokratiska EPP-gruppen, European People's Party, tror inte att detta är det enda alternativet. Vi tror att det går att vända utvecklingen mot en annan framtid. Unga förtjänar att få en chans att arbeta inom sina kompetensområden, att lämna föräldrahemmet när de vill samt att bestämma vart och hur de vill bo. Trots att de yngre generationerna inte förorsakat dessa stormar, faller det oundvikligen på dem att navigera dem. Vi måste därför gå samman, och tillsammans hitta både kompass och karta för att kunna navigera mot en annan framtid.

Lägg om kursen

I denna tid av turbulens har Europa sett stora politiska förändringar, rena jordbävningar, som lett att nya partier lovar enkla men omöjliga lösningar och opålitliga svar på komplexa frågor. Men tiden har visat att EPP och Kristdemokraterna står stadigt. Med den erfarenheten ska vi fortsätta leda Europa och européerna genom stormen. Men vi vill göra än mer och än bättre.

Ungas nya normaltillstånd har blivit något som kan liknas vid ett stormigt hav.

Det är dags att lägga om kursen för Europa. Vi behöver gå samman över generationer och vi behöver investera i ungdomarna, inte bara för att forma vår framtid utan även vår nutid. Dagens ungdomar är inte bara passagerare, de står redan vid rodret tillsammans med oss och blickar mot en ljusare horisont. Det är därför som EPP bjudit in och välkomnar, för andra året i rad, 800 ungdomar till Europas hjärta. Vi vill höra deras åsikter och förslag så att vi tillsammans kan vända våra nuvarande problem till lösningar.

Förbättra livskvaliteten

EPP lägger sin röst på ungdomarna. EPP:s Youth Week nu i september kommer att engagera unga EU-medborgare och göra det möjligt för dem att bidra till Europas framtid: genom initiativ som främjar den europeiska livsstilen, skapar ekonomisk tillväxt, säkerställer en hållbar framtid, förbättrar livskvaliteten och står upp för varje människas strävan efter lycka.

Vårt mål är därför tydligt: vi vill förverkliga ungdomens förhoppningar och ambitioner. EPP satsar på Europas unga.

Nämnda personer

David Lega

Europaparlamentariker (KD), ledamot i partistyrelsen

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00