Vänsterpartiet presenterar valplattform inför kongressen – klimatpolitik i stort fokus

Vänsterpartiet håller kongress mellan 4 till 6 februari. På kongressen ska Vänsterpartiet komma fram till en gemensam valplattform inför valet i höst. 

Nooshi Dadgostar under kongressen 2020 när hon tillträdde som partiledare. 
Nooshi Dadgostar under kongressen 2020 när hon tillträdde som partiledare. Foto: Lars Schröder/TT

Vänsterpartiets kongress hålls digitalt i år med anledning av pandemin. Trots det har Vänsterpartiet tänkt att hinna med de drygt 400 motioner som lagts fram om valplattformen till kongressen. Partiet har däremot förslagit av oro för tidsbrist att kongressen ska stryka dagordningspunkten allmänna motioner. 

– Vi får ju hur det blir. Det finns en viss oro över hur tekniken kommer fungera när partistyrelsen och över 200 ombud ska samlas. Men vi kommer ha ett presidium som sitter tillsammans för att hålla ordning på kongressen. I Stockholm kommer även några ur partistyrelsen och medier vara på plats, säger Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin till Altinget. 

Partistyrelsen har lagt fram ett förslag på en valplattform inför kongressen. Valplattformen tar enligt partiet sin utgångspunkt i sommaren 2021 då Vänsterpartiet röstade mot Stefan Löfven av missnöje över bostadspolitiken.

– Vi satte ner foten och visade att det går att göra skillnad som politisk parti. Vi ser det som en vändpunkt, så valplattformen tar sitt avstamp i det, säger Hanna Gedin under en presskonferens. 

Valplattformens förslag

Något som partiet väntar sig diskussioner om är skogspolitiken. Klimatpolitik överlag har partiet märkt större intresse av bland medlemmarna. Därför har partiet i plattformen pekat ut klimat som ett prioriterat område. Bland annat vill partistyrelsen se stora investeringar för att ställa om industri- och transportsektorn. Omställning inom industri och transport vill partiet däremot inte bara se som en klimatfråga utan även en välfärdsfråga, då de hoppas att en omställning ska leda till fler jobb i hela Sverige. 

Partistyrelsen föreslår också att partiet ska anta en mindre feministisk profil. Enligt partistyrelsen har man föreslagit det eftersom man ser frågor kring feminism diskuteras i områden där politiken inte nödvändigtvis har mycket inflytande och då vill partistyrelsen hellre fokusera på konkreta reformförslag.

– Det finns en hel del feminism med i den här valplattformen, men det utgår mer från materiella förutsättningar för människor. Att många kvinnor drabbas av dåliga pensioner och taskiga arbetsvillkor, när man sänkt skatter och inte byggt ut välfärden så är det många kvinnor som drabbas. Så på det viset pratar vi om dessa frågor, säger Hanna Gedin. 

Sjukvård är något som Vänsterpartiet vill se större förändringar i. Partistyrelsens analys efter coronapandemin är att sjukvården har stora brister i Sverige och menar att den i stor utsträckning är baserad på geografi. För att se till att vården inte skiljer sig mellan regioner vill Vänsterpartiet se en ökad statlig finansiering och styre. Men partiet föreslår inte en ansvarsomfördelning från regionerna.

Nämnda personer

Hanna Gedin

Kandidat (V) till EU-valet
Jurist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00