Utredningen som skakade om Sverige – Lindbeckkommissionen fyller 30 år

”En fredlig statskupp” och ”en bomb i det svenska samhället”. Så beskrevs utredningen när den presenterades. En fyraårig mandatperiod och en oberoende riksbank är några av de många förslag som blev verklighet. Men hur mycket var egentligen Lindbeckkommissionens förtjänst?

Assar Lindbeck lämnar över utredningen till finansminister Anne Wibble. I vänster bildkant syns Torsten Persson och bakom honom Olof Petersson. Birgitta Swedenborg står till vänster om Wibble.
Assar Lindbeck lämnar över utredningen till finansminister Anne Wibble. I vänster bildkant syns Torsten Persson och bakom honom Olof Petersson. Birgitta Swedenborg står till vänster om Wibble.Foto: Jan Collsiöö/TT
Johan Manell

”Det kommer en tid då varje nation stannar upp och reflekterar över sin framtid.”. Så inleds Ekonomikommissionen (SOU 1993:16), känd som Lindbeckkommissionen. Intresset var enormt vid presentationen i mars 1993.

– Jag tror aldrig jag varit med på en presskonferens som var så fullbesatt som den, säger ledamoten Birgitta Swedenborg till Altinget.

Den fyraåriga mandatperioden, den oberoende Riksbanken och den ordnade budgetprocessen är några av kommissionens förslag som har blivit verklighet. Andra, som att minska antalet riksdagsutskott eller halvera antalet riksdagsledamöter, har inte skett.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00