Två EU-parlamentariker kan förlora immunitet – pekas ut i Qatarhärvan

Talman Roberta Metsola inleder en process där två Europaparlamentariker kan komma att förlora sin åtalsimmunitet, efter misstankar om korruption.

Vice talmannen Eva Kaili röstades bort med 625 röster mot en efter korruptionsmisstankarna.
Vice talmannen Eva Kaili röstades bort med 625 röster mot en efter korruptionsmisstankarna.Foto: Europaparlamentet via AP/TT
Axel Hyttnäs Telin

Efter en begäran från de rättsliga myndigheterna i Belgien har Europaparlamentets talman Roberta Metsola inlett ett brådskande förfarande för att upphäva två EU-parlamentarikers åtalsimmunitet.

De misstänkta ska vara en belgisk respektive en italiensk socialdemokrat, Marc Tarabella och Andrea Cozzolino. Det rapporterar Politico som hänvisar till källor inom parlamentet.

Enligt uppgift till Europaportalen är de båda misstänkta kopplade till den korruptionsskandal som skakar EU – som hittills lett till att brottsmisstänkta vice talmannen Eva Kaili blivit av med alla sina uppdrag.

Har försvarat Qatar

Eva Kaili greps i december av belgisk polis, som under en längre tid har utrett en misstanke om att Qatar försökt muta politiker för att fatta beslut som ligger i landets intressen.

Nationen kritiserades både före och under fotbolls-VM för migrantarbetarnas bristande rättigheter. Kaili har tidigare kallat Qatar ett ”föregångsland när det gäller löntagares rättigheter”. Hon har också beskrivits av Politico som en av ”de mest uttalade försvararna av Qatar”.

Nämnda personer

Roberta Metsola

Talman Europaparlamentet
Jur. kand (University of Malta 2003), MA i juridik (College of Europe, Brügge 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00