Så ska EU-parlamentet undvika ny korruptionsskandal – ”Stora brister”, anser kritiker

Nu inleds arbetet med att se till att den korruptionsskandal som den senaste månaden skakat EU-parlamentet inte upprepas. Men redan det första förslaget på åtgärder som parlamentets talman Roberta Metsola lagt fram får kritik för att vara långt ifrån tillräckligt. ”Jag tycker att man ska vara väldigt hård”, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S), vars egen politiska grupp står i centrum för skandalen.

EU-parlamentets talman Roberta Metsola har lagt fram ett första förslag på hur korruptionen i parlamentet ska stävjas. 
EU-parlamentets talman Roberta Metsola har lagt fram ett första förslag på hur korruptionen i parlamentet ska stävjas. Foto: Jean-Francois Badias/AP
Charlotta Asplund Catot

BRYSSEL. Bara dagar efter att den så kallade Qatarhärvan briserade i mitten av december utlovade EU-parlamentets talman Roberta Metsola omfattande reformer för att bekämpa korruption och återvinna medborgarnas förtroende. 

Korruptionsskandalen, där flera EU-parlamentariker misstänkts ha tagit emot omfattande mutor för att påverka beslut till både Qatars och Marockos fördel, har satt fingret på brister i parlamentets regelverk vad gäller öppenhet och kontroll av ledamöternas aktiviteter. 

På torsdagen presenterade Roberta Metsola ett första internt förslag på 14 åtgärder, som är tänkta att kunna genomföras på kort sikt, för ledarna av parlamentets politiska grupper.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00