Debatt

Sverige måste stå upp mot Israel-hatet i FN

FN bryter mot sina ideal när Israel än en gång utsätts för negativ särbehandling. Det anser Martin Blecher, generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Sverige har en stark och stolt FN-tradition.”
Sverige har en stark och stolt FN-tradition.”Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

277 gånger Israel – noll gånger Hamas. Det är inget idrottsresultat. Förenta Nationernas särskilda utredningskommission släppte nyligen sin rapport. Israel nämns 277 gånger. Inte en enda gång namnger man eller erkänner de terroristenheter och proxygrupper som söker Israels utplåning. FN:s ”utredningskommission” skapades i maj 2021 för att undersöka påstådda brott mot internationell rätt under de senaste striderna i Gaza, såväl som grundorsakerna till den israelisk-palestinska konflikten.

Diktaturerna bestämmer

Uppdraget är pågående, vilket betyder att det kommer att existera i evighet. Kommissionen har ett brett mandat, inklusive att undersöka ”alla bakomliggande grundorsaker till återkommande spänningar, instabilitet och utdragning av konflikter, inklusive systematisk diskriminering och förtryck baserat på nationell, etnisk, ras eller religiös identitet.”

Ingen västerländsk demokrati röstade för att den så kallade utredningskommissionen skulle skapas från början. Kommissionen skapades på initiativ av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Låt er inte luras av namnet, dock. Det är nämligen en institution där endast 30 procent av medlemmarna är fria demokratier. Dess medlemsstater inkluderar Kina, Libyen, Somalia, Sudan och Venezuela.

Medlemmarna i utredningskommissionen valdes utifrån det faktum att de redan, innan de tillsattes, hade förkunnat Israel skyldigt för de brott som landet skulle undersökas för. De tog heller inte särskilt lång tid förrän medlemmarna själv, nu officiellt representerandes FN:s utredningskommissionen, uttryckte sig antisemitiskt.

FN bryter mot sina ideal

Miloon Kothari, en av medlemmarna, hävdade att ”den judiska lobbyn” och dess finanser kontrollerade sociala medier och därmed utredningskommissionens rykte. Han föreslog också att Israel skulle kastas ut från FN. Ordföranden Navi Pillay, som själv har blivit påkommen med att prata om den ”extrema Israellobbyn” och ”Apartheid-Israel”, har naturligtvis tagit sina kollegor i försvar.

Ingen västerländsk demokrati röstade för att den så kallade utredningskommissionen skulle skapas från början.

Man behöver inte vara sakkunnig för att konstatera att medlemmarna i utredningskommissionen har brutit mot de mest basala FN-reglerna som avkräver opartiskhet, objektivitet och personlig integritet. Förra veckan släppte FN:s utredningskommission sin första rapport i generalförsamlingen. Israel nämns 277 gånger. Inte en enda gång namnger man eller erkänner de terroristenheter och proxygrupper som söker den explicita förstörelsen av Israel.

Dessutom nämns inte att dessa organisationer avfyrar raketer och medvetet riktar in sig på oskyldiga civila. Sverige har en stark och stolt FN-tradition. Så bör det också förbli. I den traditionen ingår också att säga ifrån när organisationen bryter mot sin egen stadga och sina ideal.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00