Debatt

Slutreplik: Vänsterstyret måste börja ta eget ansvar för vården i Region Stockholm

Till skillnad från vad vänsterstyret i Region Stockholm påstår ställer inte Liberalerna sjukhusen och primärvården mot varandra. Det skriver oppositionsregionråd Amelie Tarschys Ingre (L) i en slutreplik.

För oss i Liberalerna är det viktigt med rätt vård på rätt plats, skriver debattören.
För oss i Liberalerna är det viktigt med rätt vård på rätt plats, skriver debattören.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Amelie Tarschys Ingre
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Regionstyrets samtliga partier liksom deras stödparti Vänsterpartiet har i två repliker besvarat min artikel om behovet av att utveckla primärvården i svensk sjukvård. Här finns flera viktiga argument att besvara.

”Det stämmer inte”

Det första handlar om att Liberalerna i regeringsställning skulle ha medverkat till kraftiga neddragningar av statens stöd till sjukvården. Det stämmer inte. De generella statsbidragen har ökat liksom de bidrag som är riktade till vården. De tillfälliga statsbidragen kopplade till coronapandemin har däremot inte förlängts. Både Socialdemokraterna och Centerpartiet var ju med och förhandlade fram coronastödet, så det kan ju knappast komma som en överraskning.

Läs också

Vänsterpartiet tycker, å sin sida, att mitt påstående att läkare på privata vårdcentraler är mer nöjda än sina kollegor på regionens egna vårdcentraler, är ett magstarkt uttalande. Men det är inte mitt påstående utan kommer ifrån rapporten ”Vården ur primärvårdsläkarnas perspektiv” från Vård- och omsorgsanalys. Jag citerar ”Läkare som arbetar på privat drivna vårdcentraler är nöjdare än läkare på offentliga vårdcentraler med sin inkomst, tid per patient och arbetsbelastning”.

Fler förtjänar fast läkarkontakt

Genom att bygga ut primärvården kan vårdcentralerna avlasta sjukhusen och ge dem möjlighet att utföra den mest specialiserade vården som inte kan ges någon annanstans.

Vård- och omsorgsanalys är en myndighet och inte någon PR-byrå, så vi får nog anta att informationen är korrekt och objektiv. Likaså lyfter rapporten fram problemen med att få svenskar har en fast läkarkontakt, vilket i sin tur leder till att läkarbesöken är längre i Sverige i jämförelse med andra länder i rapporten. Det är ett problem.

För oss i Liberalerna är det viktigt med rätt vård på rätt plats. Vi ställer inte sjukhusen och primärvården mot varandra. Genom att bygga ut primärvården kan vårdcentralerna avlasta sjukhusen och ge dem möjlighet att utföra den mest specialiserade vården som inte kan ges någon annanstans. Därför måste omställningen till god och nära vård där primärvårdens får en viktigare och tyngre roll fortsätta.

Läs tidigare inlägg i debatten

De stora sjukhusens tid är förbi

De stora sjukhusens tid är förbi. Det är dags för vänsterstyret att inse det och i stället lägga fram en politik som förbättrar den lokalnära vården, skriver Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsregionråd i Stockholm.

Replik: Vad vill egentligen Liberalerna med vården?

Amelie Tarschys Ingre (L) radar upp sina egna misslyckanden, och förordar samtidigt den stora satsning på primärvården som Vänsterpartiet har förhandlat fram i Region Stockholm. Vi kan inte annat än att tacka för stödet, skriver Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd, i en replik.

Replik: Liberalerna ställer sjukhus mot vårdcentraler

I stället för att ge sig på stockholmarnas sjukhus borde Tarschys Ingre kroka arm med oss och förmå sin regering att hålla löftet om att prioritera sjukvården. Det skriver Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd, Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd och Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande psykiatriutskottet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00