Debatt

Replik: Liberalerna ställer sjukhus mot vårdcentraler

I stället för att ge sig på stockholmarnas sjukhus borde Tarschys Ingre kroka arm med oss och förmå sin regering att hålla löftet om att prioritera sjukvården. Det skriver Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd, Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd och Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande psykiatriutskottet.

En viktig förklaring till den ansträngda situationen för personalen på vårdcentralerna är bristen på läkare med specialistkompetens i allmänmedicin.&nbsp;<br>
En viktig förklaring till den ansträngda situationen för personalen på vårdcentralerna är bristen på läkare med specialistkompetens i allmänmedicin. 
Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Talla Alkurdi
Sandra Ivanovic Rubin
Christine Lorne
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är positivt att Amelie Tarschys Ingre (L) ser värdet av en stark primärvård. Tyvärr verkar inte hennes parti nationellt göra det. I regeringsställning medverkar Liberalerna till kraftiga neddragningar av statens stöd till sjukvården, mitt under den värsta ekonomiska krisen på flera decennier. Bara för Region Stockholms del är sänkningen flera miljarder kronor, vilket motsvarar omkring 80 procent av kostnaden för alla vårdcentraler i regionen.

Alla ska ha en fast läkare

Tarschys Ingre har rätt i att arbetssituationen för personalen på vårdcentralerna – såväl som på sjukhusen – är ansträngd. Därför röstade väljarna för en ny inriktning för personalpolitiken inom sjukvården. Nu krävs ett stort arbete för att återupprätta förtroendet för regionen som arbetsgivare.

Läs också

En viktig förklaring till den ansträngda situationen för personalen på vårdcentralerna är bristen på läkare med specialistkompetens i allmänmedicin. I dag går det i snitt över 2 000 patienter per fast läkare i Region Stockholm. Det är dubbelt så många som riktvärdet på 1 100 patienter per läkare som Socialstyrelsen tagit fram på uppdrag av den tidigare S-MP-regeringen i samarbete med Centerpartiet.

Vi i mittenkoalitionen vill att alla ska kunna ha en egen fast läkare och att varje fast läkare ska ha ett lagom antal patienter. I budgeten för 2023 har vi därför gett primärvårdsnämnden i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att nå målet om 1 100 patienter per läkare. Det är ett stort och långsiktigt mål som kräver att dubbelt så många ska vilja arbeta som allmänläkare jämfört med i dag. På vilket sätt menar L att det blir enklare att genomföra när regeringen och Sverigedemokraterna drar undan flera miljarder kronor från vården?

Kortare besök inte alltid bättre

Tarschys Ingre tycker också att läkarbesöken behöver bli kortare. Många och korta besök är i sig ingen indikation på hög kvalitet i vården. Det kan lika gärna tyda på ineffektivitet, att patienten inte får rätt hjälp och tvingas söka vård på nytt. Vi kan varmt rekommendera Tarschys Ingre att läsa en artikel på temat i Expressen av Magnus Isacson, allmänläkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.

Många och korta besök är i sig ingen indikation på hög kvalitet i vården.

Isacson jämför med exempelvis Tyskland, där patienter kan tvingas söka flera gånger om året bara för att få ett recept förnyat. Det ger många och korta besök, men är varken smidigt för patienten eller effektivt för vården. Däremot ska onödig byråkrati som stjäl tid motverkas kraftfullt, så att vårdpersonalen kan fokusera på sina patienter. Därför vidtar vi flera åtgärder för att minska på administrationen inom sjukvården. Vi vill bland annat se över antalet mål och indikatorer.

Snart stundar en sjukvårdskris

Hälso- och sjukvården behöver ses som en helhet. Det är därför förbluffande att Tarschys Ingre ställer vårdcentraler mot sjukhus när hon deklarerar att ”de stora sjukhusens tid är förbi”. Vi i mittenkoalitionen är stolta över de viktiga insatser som personalen på regionens stora sjukhus gör dygnet runt för sina patienter.

I stället för att ge sig på stockholmarnas sjukhus borde Tarschys Ingre kroka arm med oss och förmå sin regering att hålla löftet om att prioritera sjukvården. Annars blir inflationskrisen snart en sjukvårdskris. Det är inte så man bygger en god och nära vård.

Läs tidigare inlägg i debatten

De stora sjukhusens tid är förbi

De stora sjukhusens tid är förbi. Det är dags för vänsterstyret att inse det och i stället lägga fram en politik som förbättrar den lokalnära vården, skriver Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsregionråd i Stockholm.

Replik: Vad vill egentligen Liberalerna med vården?

Amelie Tarschys Ingre (L) radar upp sina egna misslyckanden, och förordar samtidigt den stora satsning på primärvården som Vänsterpartiet har förhandlat fram i Region Stockholm. Vi kan inte annat än att tacka för stödet, skriver Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd, i en replik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00