Debatt

Regeringen är passiv när byggbranschen går på knäna

Med tanke på att bygg- och fastighetsbranschen står för nästan 12 procent av BNP är det under all kritik att regeringens budget inte innehåller politiska reformer som på allvar motverkar nuvarande kris. Det skriver Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef OBOS.

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) får flera förslag från debattören om vad som kan göras för att stimulera bostadsbyggandet.<br>
Bostadsminister Andreas Carlson (KD) får flera förslag från debattören om vad som kan göras för att stimulera bostadsbyggandet.
Foto: Janerik Henriksson/Christine Olsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Precis som många andra i branschen reagerade OBOS med besvikelse när regeringen häromveckan presenterade sin budget för 2024. Trots att vi närmar oss den värsta krisen sedan 1990-talet lyser kraftfulla reformer med sin frånvaro. Det finns visserligen goda ambitioner i förslagen om höjt RUT-avdrag och stöd till kommunerna för att stimulera höjd planberedskap, men det räcker inte. Det behövs fler åtgärder som kan stimulera bostadsbyggandet och underlätta för fler grupper att komma in på bostadsmarknaden. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare föreslår vi därför en statlig kreditgaranti för att öka bostadsbyggandet.

Inför en statlig kreditgaranti

När förslaget utreddes 2017 talades det om att hitta nya sätt att bibehålla en ökad byggtakt även under en kommande lågkonjunktur. Genom att införa en statlig kreditgaranti ges en slags försäkring som bankerna kan teckna när de lånar ut pengar till nybyggnation av bostäder. Den statliga kreditgarantin träder i kraft endast när en byggaktör som lånat pengar inte kan fullfölja projekt. Styrkan i en sådan åtgärd är att bankens risk minskar och att branschens investeringsvilja, samt mod att våga bygga nya bostäder samtidigt kan öka. Med andra ord, precis vad branschen behöver just nu.

I dagsläget ligger en alldeles för stor risk på den enskilda konsumenten, det vill säga det enskilda hushållet. Det är inte rimligt, särskilt inte under brinnande konjunkturnedgång. En stor del av riskfördelningen ligger även på oss bostadsutvecklare, men i slutänden är det ändå slutkunden som sätter mest på spel. Med en statlig kreditgaranti fördelas riskspridningen i stället redan i det tidiga skedet. Med tanke på att bygg- och fastighetsbranschen står för nästan 12 procent av BNP är det under all kritik att regeringens budget inte innehåller politiska reformer som på allvar motverkar nuvarande kris.

Alla förlorar när bostadsmarknaden kraschar

Sverige har länge saknat en långsiktigt hållbar bostadspolitik. Det är kanske en av anledningarna till att regeringen är så passiv inför det faktum att en hel bransch går på knäna. Men konsekvenserna av att det inte byggs bostäder kan inte bara avgränsas till oss bostadsutvecklare. En avstannad nyproduktion och en bostadsmarknad som stänger ute så pass många människor påverkar givetvis samhället i stort. Det går inte att peka ut en enskild förlorare – hela samhällsutvecklingen kommer gå i stå, så även vår konkurrenskraft gentemot resten av Europa.

Sverige har länge saknat en långsiktigt hållbar bostadspolitik. 

Vi på OBOS har många gånger påpekat behovet av långsiktiga reformer och ett samarbete över den politiska blockgränsen som håller längre än en mandatperiod. Vi har också kommit med fler konkreta exempel på hur vi ska vända utvecklingen, bland annat det redan färdigutredda startlånet för förstagångsköpare. Det är ett utmärkt sätt att underlätta för fler att köpa en bostad.

Förändra amorteringskravet

Vidare har vi, liksom flera andra aktörer, lyft behovet av en ny amorteringstrappa. Alla regeringspartier gick till val på att förändra amorteringskravet, som stänger ute unga vuxna från bostadsmarknaden och hindrar barnfamiljer att flytta. Än har inte mycket hänt, men vi ställer vårt hopp till beskedet om att Finansinspektionen nu ska undersöka hur undantaget från amorteringskravet fungerar i praktiken. Förhoppningsvis kan utredningen gå snabbt. Det finns ingen tid att spilla, nu krävs politisk vilja och handlingskraft. Det vinner hela Sverige på.

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00