Överblick: Sjunkande medellivslängd och myndighet bryter mot lagen

Medellivslängden sjönk under 2020 för både män och kvinnor. Tillväxtverket i domstolskonflikt kring korttidsstöden. Ex-statssekreterare lämnar Liberalerna. M och SD vill kunna behålla fångar i fängelse efter avtjänat straff.

Foto: Mikael Fritzon/TT
Johan Manell

En ny rapport från Institutet för framtidsstudier visar att medellivslängden sjönk i Sverige under 2020. Den minskade med 0,69 år för män och 0,40 år för kvinnor.

– Att medellivslängden sjunker tydligt för både män och kvinnor mellan olika år är ovanligt. Det har inte observerats sedan 1968, då förändringen också var mindre än 2020, säger Martin Kolk, docent i demografi och en av rapportens författare, i ett pressmeddelande.

Förklaringen är covid-19. Andra dödsorsaker var lägre än tidigare år. Det är framför allt i de äldre åldersgrupperna dödsfallen har ökat.

– Institutet för framtidsstudiers rapport visar tydligt det vi sett tidigare, att den förhöjda dödligheten varit koncentrerad till högre åldrar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Förvaringsstraff

Moderaterna vill se en utredning om ett så kallat förvaringsstraff, rapporterar Ekot.

Det skulle innebära att en person som avtjänat sitt straff men bedöms ha stor återfallsrisk kan hållas kvar på anstalt för att förhindra nya brott.

– Det är för de personer som begår de allra grövsta brotten, primärt kanske sexualbrott mot barn, säger Johan Forsell (M), rättspolitisk talesperson till Ekot.

Även Sverigedemokraterna är positivt till en liknande utredning.

Myndighet bryter mot lagen

Förvaltningsrätten i Stockholm menar att Tillväxtverket inte följer lagen när den handlägger korttidsstödet under pandemin, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Totalt har 60 företag fått rätt mot myndigheten i domstolen.

Lagen säger att myndigheten ska använda en “jämförelsemånad” som är den kalendermånad som ligger tre månader före beslutet fattas. Men Tillväxtverket har i stället valt att jämförelsemånaden ska vara är tre månader före stödet trädde i kraft.

Tillväxtverket har överklagat ärendena till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Vi ansåg, och anser fortfarande, att vår tolkning är den riktiga och att den är enligt lagens intention. Vi behöver få det prövat slutligt, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Samtidigt väntar ytterligare 5 200 överklaganden från företag på att avgöras i förvaltningsrätterna.

Ex-statssekreterare lämnar

Nyamko Sabunis tidigare statssekreterare Amelie von Zweigberk lämnar Liberalerna efter beslutet på partirådet, skriver DN.

"Sverigedemokraterna? Hur kunde vi hamna där?”, skriver hon i ett sms till tidningen.

Hon var Sabunis statssekreterare 2010-2012 men lämnade den posten efter meningsskiljaktigheter med Sabuni.

Norge tjänar på stängd gränshandel

När gränshandeln i Västsverige går på knäna är det positiva nyheter för den norska statens kassakista. Den norska staten har nämligen dragit in sex miljarder kronor mer på skatter och avgifter på alkohol, tobak, läsk och godis, skriver SVT/Värmland.

De norska livsmedelsföretagens organisation vädrar morgonluft när det gäller att ta tillbaka marknadsandelar från andra sidan gränsen permanent.

– Nu har vi fått en väckarklocka i Norge och vi kommer att arbeta målmedvetet för att få politikerna att minska prisskillnaderna mellan länderna, säger organisationens vd, Petter Haas Brubakk till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00