Överblick: Så inleds talmansrundan och restriktioner lättar

Talmansrundan inleds med jordgubbar och Stefan Löfven. Flera restriktioner lättar på torsdag. Kvinnors löner hinner ikapp männens först 2080 och chefer har fördubblat bonusar under pandemin. Läs Altingets nyhesöverblick.

På torsdag tas begränsningar för sällskap på uteserveringar bort.
På torsdag tas begränsningar för sällskap på uteserveringar bort.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie Lundahl

I dag påbörjar riksdagens talman Andreas Norlén talmansrundor med partiledarna. Klockan 10 inledde han samtal med Stefan Löfven för att sedan prata med de andra i tur och ordning. Enligt pressbilder bjuder han på jordgubbar, dagen till ära.

10.00-10.30 Socialdemokraterna
10.35-11.05 Moderaterna
11.10-11.40 Sverigedemokraterna (digitalt)
11.45-12.15 Centerpartiet
13.00-13.30 Vänsterpartiet
13.35-14.05 Kristdemokraterna
14.10-14.40 Liberalerna
14.45-15.15 Miljöpartiet

Klockan 16.15 i eftermiddag håller talmannen pressträff om vad dagens samtal resulterat i.

Flera restriktioner lättar på torsdag

Den 1 juli försvinner flera pandemirestriktioner, eftersom smittspridningen av covid-19 fortsätter att minska i Sverige, rapporterar SVT.

Taket för hur många som får träffas på privata tillställningar höjs från 8 till 50 personer. De begränsade öppettiderna för restauranger tas bort, likaså begränsningarna för hur stora sällskapen på uteserveringar får vara.

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger socialminister Lena Hallengren (S), på en pressträff.

Men vissa restriktioner kvarstår och fortsatta vaccinationer är nödvändiga, betonar Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.

Lönegap fram till 2080

Enligt en undersökning från Swedbank ökar kvinnors inkomster men är endast 77 procent av männens. Det rapporterar TT/Omni. Att kvinnors löner ökar beror på att de jobbar mer än tidigare, men män har fortfarande en bättre löneutveckling.

– Om lönerna ska bli mer jämställda räcker det inte att jobba heltid, kvinnors löner i sig behöver också öka, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Först år 2080 kommer kvinnors löner ikapp männens, om utvecklingen fortsätter i dagens takt.

Chefsbonusar har fördubblats

För de 500 svenskar som tjänar mest i Sverige har pandemiåret varit lukrativt, rapporterar SR. Enligt en rapport från Skatteverket har chefsbonusarna och rörliga ersättningar till bland andra företagsledare med en månadslön över 600 000 kronor fördubblats.

– Jag tappade hakan när jag såg det och undrade varför vi har det här mönstret och vad är det som förklarar, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och en av forskarna som skrivit rapporten.

I rapporten framgår samtidigt att chefer i företag som fått krisstöd från staten på grund av coronapandemin inte fick högre bonusar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00