Oklar tidsplan för regeringens blixtändring av Miljöbalken

Regeringen vill göra en blixtsnabb lagändring av Miljöbalken för att Cementa inte ska behöva stoppa produktionen när bolagets tillstånd löper ut den sista oktober. Men miljödepartementet ger inga detaljer om hur processen ser ut eller när en proposition är tänkt att landa hos riksdagen.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) berättade förra veckan, vid en pressträff tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S), om regeringens planer att göra en tillfällig ändring i Miljöbalken särskilt för bolaget Heidelberg Cement.
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) berättade förra veckan, vid en pressträff tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan (S), om regeringens planer att göra en tillfällig ändring i Miljöbalken särskilt för bolaget Heidelberg Cement.Foto: Erik Simander/TT
Johanna Alskog

Vid en pressträff förra veckan redogjorde näringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljöminister Per Bolund (MP) för regeringens planer på att göra en tillfällig ändring av miljöbalken, så att Cementa får en åtta månaders tidsfrist. Det vill säga att bolaget inte behöver avbryta kalkbrytningen på Gotland när nuvarande tillstånd löper ut den sista oktober.

– Som ett steg förbereder regeringen en tillfällig och tidsbegränsad möjlighet för fortsatt brytning inom ramen för redan givet tillstånd, sade Per Bolund vid pressträffen.

Ingen info om processen

Med tanke på att den sista oktober ligger knappt två och en halv månad bort, är det ett synnerligen pressat tidsschema för den lagändring som regeringen vill göra. Men det är oklart när ett lagförslag är tänkt att läggas fram, miljödepartementet lämnar inte heller någon information hur remissförfarandet kommer att se ut eller när regeringen hoppas att kunna lämna över en proposition till riksdagen.

Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson, har ingenting hört om tidsplanen, men ger sitt stöd till regeringens plan för att klara den situation som har uppstått.

– Vi ser att det behöver lösas och att det är rimligt att bolaget får fortsätta sin verksamhet inom givna tillstånd, säger han till Altinget.

Bolund: En engångsåtgärd

Det regeringen har aviserat innebär en tidsfrist för Cementa på åtta månader, någon ytterlig förlängning är inte aktuell, enligt Bolund.

– Där vill jag vara tydlig. Det är en extraordinär situation och vi vidtar extraordinära åtgärder. Men det är en engångsåtgärd, säger Per Bolund i en intervju med Expressen där han också säger att han är "otroligt besviken" på att Cementa inte klarat av att göra en ansökan som motsvarar lagens krav.

Cementa: Åtta månader inte nog

Men för Cementa är inte en åtta månaders tidsfrist någon lösning. Det är bolaget tydligt med i ett yttrande till miljödepartement, angående en förordningsändring som regeringen också förbereder för att bolaget inte ska behöva stoppa verksamheten den 31 oktober. ”Även om Cementa, parallellt med den pågående processen i Högsta domstolen, under hösten 2021 ger in en ansökan om några års brytning och länshållning, är risken överhängande att ingen av dessa processer har avslutats hösten 2022.” skriver bolaget.

Läs också
 

Nämnda personer

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

Rickard Nordin

Riksdagsledamot (C), klimat- och energipolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
fil.kand i statsvetenskap (Göteborgs uni. 2008)

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00