Många vårdlöften på väg att uppfyllas

REGERINGEN. En stor del av sjukvårdslöftena har påbörjats visar Altingets genomgång av regeringsförklaringen. Men det återstår för sjukvårdsminister Gabriel Wikström att få dem över mållinjen. Inte minst den svåra nöten: vinster i välfärden.

 Hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström
 Hälso- och sjukvårdsminister Gabriel WikströmFoto: Foto: Gabriella Hulander
Johanna Alskog

Vinstjakten ska stoppas. Nationella kvalitetslagar för ordning och reda i välfärden införs i syfte att förbättra kvaliteten och avsevärt begränsa vinsterna, samtidigt som mångfald och valfrihet garanteras.

En utredning om vinster i välfärden har tillsatts. Direktiven presenterades den 5 mars. Utredningen ska vara klar 1 november 2016 (kommittédirektiv 2015:22)

Privata alternativ i välfärden ska inte kunna göra vinst genom lägre bemanning.

Se ovan.

Lagstiftningen ändras så att möjligheterna att sälja eller privatisera universitets- eller regionsjukhus förhindras.

Stefan Löfven
Statsminister

En lagstiftning mot försäljningar till underpris tas fram.

Se ovan

Den tvingande lagen om vårdval i primärvården avskaffas.

Regeringen lade fram en proposition, som juristerna i Lagrådet underkände och som regeringen sedan drog tillbaka. Regeringen överväger fortfarande hur den ska gå vidare, enligt folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (riksdagens frågestund den 19 februari).

Enligt ett uttalande av Veronica Palm (S), ordförande i riksdagens socialutskott, ska frågan hanteras i den stora vinstutredningen vars direktiv förbereds på finansdepartementet.

Den 5 mars röstar riksdagen om socialutskottets förslag att uppmana regeringen att inte lämna ett nytt lagförslag om att avskaffa LOV (2014/15:SoU3).

Lagen om ekonomiska föreningar moderniseras så att kooperativa verksamheter har bättre förutsättningar att utgöra ett alternativ i välfärden.

Enligt listan över planerade propositioner under riksmötet 2014/15 ska regeringen lägga fram en proposition om “Modernisering av lagen om ekonomiska föreningar” i september.

Under förra regeringen sågs lagen om ekonomiska föreningar över, inklusive frågor om kooperativen (SOU 2010:90, En ny lag om ekonomiska föreningar), men ingen proposition presenterades om de kooperativa verksamheterna.

Lagstiftningen ändras så att möjligheterna att sälja eller privatisera universitets- eller regionsjukhus förhindras.

Proposition utlovad under 2015, enligt regeringens budgetproposition. Ingen utredning tillsatt ännu.

Offentlighetsprincipen och meddelarfriheten ska gälla alla aktörer som verkar inom den skattefinansierade välfärden.

Regeringen har utlovat en proposition under 2015, enligt budgetpropositionen “Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden”. Den ska utgå från den utredning som förra regeringen tog fram (SOU 2013:79). Enligt listan över planerade propositioner under riksmötet 2014/15 ska den läggas fram i september.

Företag i välfärdssektorn ska öppet redovisa sin ekonomi på enhetsnivå.

Ingår i den stora utredningen om vinster i välfärden vars uppdrag presenterades den 5 mars, kommittédirektiv 2015:22. Utredningen ska vara klar 1 november 2016. (Inom skolsektorn har en liknande utredning tillsats av den förra regeringen. Den ska vara klar den 1 juni  2015, kommittédirektiv2014:126.

Dagens nationella riktlinjer ska bli obligatoriska för att säkra en likvärdig sjukvård.

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström har backat i frågan. Riktlinjerna ska inte bli lag, men det är regeringens “ambition att de ska användas mer än vad de görs i dag”, enligt en intervju i Dagens Medicin den 21 november 2014.

Principen att vård ska fördelas efter behov ska hävdas. Privata försäkringspatienter ska inte gå förbi den offentligfinansierade vårdkön.

Regeringen har utlovat en proposition under 2015, den finns dock inte med i listan över planerade propositioner under riksmötet 2014/2015. Ingen utredning är heller tillsatt.

En kommission för jämlik hälsa tillsätts.

Ännu inte genomfört, kommissionen ska tillsättas under våren, enligt folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Arbetet för att förbättra folkhälsan stärks bland annat genom en tydligare ansvarsfördelning och bättre uppföljning.

Inga åtgärder.

Regeringens mål är att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation.

Regeringen har suttit för kort tid för att statistiken ska kunna peka åt något håll.

Livsmedelsverket har fått i uppdrag från regeringen att sprida information om hälsosamma matvanor för att förebygga kroniska sjukdomar.

Regeringen vill också förbjuda rökning på vissa allmänna platser, införa neutrala tobaksförpackningar samt införa exponeringsförbud för tobaksprodukter, (kommittédirektiv 2015:16).

Allt fler unga, särskilt kvinnor, hbtq-personer och personer med funktionsnedsättning, mår dåligt i dagens samhälle. Sjukvården behöver förstärkas så att det blir lättare att få hjälp med ätstörningar, ångest eller depressioner.

Skillnaden mellan regeringens budgetförslag och den budget som riksdagen antog, den borgerliga, är liten. Satsningen inom psykisk ohälsa, PRIO (Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa), ska fortsätta och bygga på den handlingsplan som reviderades under 2014, enligt regeringen.

En överenskommelse om riktade insatser mot psykiskt ohälsa mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för 2015 har ingåtts.

Psykiskt sjuka och personer med funktionsnedsättning ska få bättre möjlighet till vård, boende, rehabilitering och sysselsättning.

Se ovan angående vård.

Äldreomsorgen ges ökad kvalitet genom mer personal.

I sin budgetproposition avsatte regeringen 2 miljarder kronor per år 2015-2018 till en satsning på mer personal. Den uteblev dock när riksdagen röstade igenom den borgerliga budgeten.

En långsiktig kvalitetsplan för den svenska äldreomsorgen tas fram i bred samverkan.

Inga åtgärder.

De landsting som så önskar ges möjlighet att bli regioner.

Av Sveriges 20 landsting är det nio som har ett utökat ansvar för regional utveckling och kan kalla sig regioner. Även Gotland, som formellt är en kommun med landstingsuppgifter, kan kalla sig region.
Sedan regeringen tillträdde har inget ytterligare landsting ansökt om att bli region.

Dokumentation

Så har vi gjort:

Regeringens löften i regeringsförklaringen den 3 oktober 2014 på sjukvårds- och folkhälsoområdet står i fet stil.

Altinget har bedömt utifrån kommittédirektiv, propositioner och andra dokument samt utifrån intervjuer med företrädare för regeringen om löftena är på gång att uppfyllas. Den bedömningen står under varje löfte.


Nämnda personer

Gabriel Wikström

Nationell samordnare Agenda 2030
Statskunskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2007-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00