Gummikulor och vattenkanoner – så vill oppositionen förstärka polisen

En bred majoritet av partierna riksdagen är övertygade om att polisen framöver måste ha mer resurser för att kunna hantera upplopp, men några vill vänta med att slå fast vilken typ av resurser det är som krävs. V och MP vill också lyfta vikten av det förebyggande arbetet i utsatta områden.

Över 100 poliser skadades i upploppen under påskhelgen. Det är något som fått många politiker att reagera. 
Över 100 poliser skadades i upploppen under påskhelgen. Det är något som fått många politiker att reagera. Foto: Stefan Jerrevång/TT
Anton Storm

Två veckor har gått sedan kravallerna i bland annat Linköping, Norrköping och Örebro. Kravallerna som utspelades under påskhelgen har spätt på debatten om polisens resurser och huruvida de är tillräckliga.

Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger att kravallerna inte hade förekommit med en sverigedemokratisk regering. Han föreslår både gummikulor och vattenkanoner som en potentiell resurs.

– Vi kan konstatera att om vår politik rått de senaste åren, så hade kravallerna inte ägt rum. Många av de som deltagit hade inte varit i Sverige, alternativt suttit inlåsta redan. Vi har föreslagit vattenkanoner och gummikulor med mera under lång tid. Ge polisen en möjlighet att bekämpa upploppen innan det är dags att dra batong, säger Tobias Andersson till Altinget.

Kolla på hur andra länder arbetar med att se högerextremism som en terrorpotential

Linda Westerlund Snecker, Rättspolitisk talesperson i Vänsterpartiet

Kristdemokraternas gruppledare och rättspolitiska talesperson Andreas Carlson instämmer med SD om att polisen måste få mer resurser, och att det borde skett för länge sedan. 

– För det första, har vi under lång tid föreslagit att polisen ska ha vattenkanoner, gummikulor, bean bags och den typen av alternativa och mindre dödliga vapen, så att polisen kan trycka tillbaka upploppen. Självklart hade polisen varit bättre rustad om de redan haft det, säger han.

Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman instämmer:

– Polisen har konstaterat att det inte finns någonting att ta till mellan batong och skjutvapen. Vattenkanoner skulle kunna vara en sådan utrustning som polisen kan tillgå för att inte tillfoga mer skada än nödvändigt.

Tobias Andersson
Tobias Andersson Foto: Ungsvenskarna

När det gäller Rasmus Paludans demonstrationer, anser Tobias Andersson att det är en onödig diskussion som pågår, då dessa är skyddade under yttrandefrihetsgrundlagen. Att begränsa dem skulle riskera att Sverige blir mer som länder i Mellanöstern, anser han.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.