Analys av 
Johan Manell

Budgetspelet har startat – kan sluta med lottdragning

För att regeringen ska få igenom sin budget krävs stöd från C och V. Inget av partierna vill ännu meddela hur de kommer att agera. Samtidigt är övriga partier hemlighetsfulla kring taktiken framåt. Startskottet har gått för en rafflande budgethöst.

S och MP har en lång väg kvar innan de fått igenom sin budget i riksdagen.
S och MP har en lång väg kvar innan de fått igenom sin budget i riksdagen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johan Manell

Den innevarande mandatperioden har redan innehållit en långdragen regeringsbildning, ett nytt budgetsamarbete och en misstroendeförklaring i kammaren. Det mesta talar för att temperaturen i svensk inrikespolitik inte kommer att svalna den närmsta tiden.

Regeringen har med ett budgetutrymme på 74 miljarder fått in bland annat klimatsatsningar, pengar till äldreomsorg och skattesänkningar. Nyheterna på budgetdagen var fem extra miljarder till vården och införandet av en familjevecka till en prislapp på 3,5 miljarder årligen.

Men för att alla dessa satsningar över huvud taget ska bli verklighet krävs att regeringen får stöd för budgeten. Och det är långt ifrån säkert.

C ska fundera

För att det ska lyckas krävs det troligen att Centerpartiet och Vänsterpartiet frångår praxis och röstar på regeringens budget, i stället för att som brukligt lägga ned sina röster när deras motioner har fallit.

Det ville inget av partierna i dag ge besked om i fall de tänker göra. För C gäller att regeringen genomför förändringarna i arbetsrätten, stärker äganderätten i skogen och luckrar upp strandskyddet för att partiet överhuvudtaget ska överväga ett ja.

– Det är ett mycket stort steg att i nästa skede gå ifrån den vanliga praxisen och rösta på den andra budgeten. Det kräver åtminstone att regeringen håller de avtal de ingått för att regera, säger Martin Ådahl (C) till SVT.

V har inte bestämt sig

Vänsterpartiet har en lång kravlista till regeringen. Stora delar av den är inte uppfylld. Men Ulla Andersson (V) tror att budgeten kan komma att förändras under beredningen i finansutskottet och vill därför i dag varken säga bu eller bä.

– Det får regeringen svara på hur de ser på processen framåt. Vi kan ju inte svara på det. Vi har erbjudit oss att förhandla och vara konstruktiva men regeringen verkar ju styras av Centerpartiets nycker så man vet ju aldrig, säger hon på en pressträff i riksdagen.

Regeringen hoppfull

Klart är i alla fall att regeringen har försökt att anpassa budgeten för att kunna få stöd för den.

– När vi har utformat budgeten så har det varit en av de faktorerna. Och som både Martin och Ulla har konfirmerat så har vi haft samtal med C och V. Nu är det så att vi räknar med att de är beredda på att ta ansvar för att budgeten kan gå igenom och vi kan bringa landet den stabilitet som behövs. För det är det som detta ytterst handlar om, om det går att styra Sverige eller inte, säger Karolina Skog (MP) till Altinget.

Andra sidan

Samtidigt gäller det för den andra sidan att komma överens. M, KD, SD och L kommer alla att gå fram med egna budgetmotioner. Sen ska det diskuteras om de kan hitta en väg framåt. M och KD verkar redan vara inställda på att göra gemensam sak. Stalltipset är att SD och L kommer att ingå i upplägget, men dessa partier vill inte kommentera det närmare ännu.

–Vi för samtal inom utskottet såklart. Exakt vad de samtalen gått ut på vill jag inte kommentera nu. Det vi gör när det här kommer upp för beredning är att se om det går att mejsla ut en majoritet för en delvis annorlunda inriktning på den här budgetpropositionen. Vi är öppna för en sådan lösning, säger Oscar Sjöstedt (SD) till Altinget.

– Det är för tidigt att spekulera i. Vi ska lägga vår egen budget. Så får vi se vad som händer i nästa skede, säger Mats Persson (L) till Altinget.

Flera faktorer

För att ytterligare krångla till det har Socialdemokraterna dessutom kongress i början av november, bara veckor innan budgeten ska beslutas. Då ska en ny partiledare och statministerkandidat väljas. Sen ska denna (allt pekar på att det blir Magdalena Andersson) överleva en statsministeromröstning och en budgetomröstning inom loppet av ett par veckor.

– Jag misstänker att de delarna kopplas ihop, säger Ulla Andersson.

Vilka alternativ finns?

Det som talar för regeringen är att alternativet för C och V är dåligt. Det som enligt V saknas i regeringens budget kommer knappast att finnas i högerpartiernas förslag och Centerpartiet har knappast lust att indirekt bidra till en regeringskris med mindre än ett år kvar till valet. Men osvuret är bäst. När det väl kom till kritan i somras var Vänsterpartiet berett att stödja en misstroendeförklaring mot Löfven. Och Centerpartiet skulle kunna se det som en möjlighet att gå in i valrörelsen med mer distans till S-samarbetet.

Lotten kan avgöra

Även om C och V till sist stödjer regeringen så är saken inte i hamn. Återigen är nämligen den politiska vilden Amineh Kakabaveh med i ekvationen. Regeringen, C och V samlar nämligen bara 174 mandat, samma antal mandat som M, KD, SD och L. Därför behövs troligen Kakabaveh i både statsministeromröstning och budgetomröstning.

I dag säger hon att det lutar åt att hon först röstar på V:s budgetförslag för att sedan lägga ned sin röst. Det skulle innebära att omröstningen slutar 174-174. I det läget kan ärendet bordläggas för en ny omröstning dagen därpå. Blir det lika igen så ska riksdagen rösta om att skicka tillbaka det till finansutskottet för ytterligare beredning.

– Då ska minst hälften av de röstande rösta för det. Om det inte återförvisas ska det avgöras genom lottning, säger Hans Hegeland, utskottsråd på finansutskottet till Altinget.

Det blir en rafflande budgethöst.

Nämnda personer

Oscar Sjöstedt

Riksdagsledamot (SD), ekonomisk-politisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i nationalekonomi (Stockholms uni., 2005)

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

Karolina Skog

Rådgivare i bostads- och stadsutvecklingsfrågor på Sveriges Stadsmissioner, PR-byrån A Beautiful Soup och till EU-kommissionen
Fil. mag i humanekologi (Lunds uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00