Om  
Ingrid Bonde

Alectas ordförande avgår efter kritiserad bolagsaffär

Ingrid Bonde, ordförande för Alectas styrelse, avgår med omedelbar verkan. Allt för stort fokus har legat på hennes person, säger hon i ett pressmeddelande.

Under de senaste veckorna har Ingrid Bonde granskats av Dagens Industri. Nu avgår hon från ordförandeposten.
Under de senaste veckorna har Ingrid Bonde granskats av Dagens Industri. Nu avgår hon från ordförandeposten.Foto: Alecta
Axel Hyttnäs Telin

Alectas ordförande Ingrid Bonde har i dag meddelat att hon med omedelbar verkan lämnar sin post.

– I ett läge där det blivit allt för stort fokus på min person har jag bestämt mig för att avgå, säger hon i ett pressmeddelande.

– Med ny vd och nya ledningspersoner på väg in står Alecta väl rustat för sina utmaningar. Jag behöver nu ägna min tid och min kraft åt min familj och mina övriga uppdrag.

Sparkade vd:n i våras

Ingrid Bonde fattade i våras beslutet att avskeda dåvarande vd:n Magnus Billing. Anledningen var misslyckade investeringar i två amerikanska banker – Silicon Valley Bank och Signature Bank – som ledde till att bolaget förlorade runt 20 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar.

Under hösten är det Ingrid Bonde som har stått föremål för granskning. Dagens Industri har i en rad artiklar granskat Alectas mångmiljardinvesteringar i fastighetsbolaget Heimstaden bostad.

Alecta hotas nu av en ännu större smäll än vad de amerikanska bankerna stod för, skriver Di.

Han tar över

Styrelsens förste vice ordförande Jan-Olof Jacke tar nu över uppdraget, fram till dess att en ny ordförande väljs.

Nämnda personer

Ingrid Bonde

Styrelseordförande Apoteket AB och tbd30, vice styrelseordförande Telia, styrelseledamot Husqvarna AB, Securitas AB och Ersta diakoni

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00