Växastödets utformning får kritik

FÖRETAGARE. Moderaterna är kritiska till att regeringens växastöd, som syftar till att få fler företagare att anställa, enbart riktar sig till enskilda näringsidkare. I en interpellationsdebatt i riksdagen kommenterade Magdalena Andersson (S) att det inte finns några exakta siffror på hur många jobb förslaget kommer att generera, däremot bedöms det ha en positiv effekt på sysselsättningen överlag.

Magdalena Andersson (S), finansminister.
Magdalena Andersson (S), finansminister.

Förslaget bedöms ha en positiv sysselsättningseffekt, däremot är beräkningarna så osäkra att vi inte bedömer det som meningsfullt att beräkna exakta antalet jobb.

Magdalena Andersson (S)
Finansminister

Riksdagsledamoten Sofia Fölster (M) väckte under fredagen frågan om växastödets utformning i riksdagens interpellationsdebatt. Förslaget som presenterades av statsminister Stefan Löfven och Magdalena Andersson i höstbudgeten träder i kraft 1

Dokumentation

FAKTA - VÄXASTÖDET

  • I korthet innebär regeringens förslag att de enskilda näringsidkare som inte haft någon anställd under 2016 och som anställer en person efter 31 mars i år, slipper betala allmän löneavgift och särskild löneskatt.
  • Företagaren behöver bara betala ålderspensionsavgiften för en anställning som ska vara minst på halvtid och omfattar löner upp till 25 000 kronor per månad.
  • Förändringen är inriktad på enskilda näringsidkare eftersom de i låg omfattning anställer och i genomsnitt har lägre inkomster än andra företagare.
  • De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017 och ska gälla till och med den 31 december 2021
  • Förslaget beräknas minska skatteintäkterna med 410 miljoner kronor 2017.

Källa: Regeringen


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00