Färre hinder ska ge jobb för akademiker

INTEGRATION. Snabbspåren fungerar över förväntan konstaterar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Nu presenteras även spår för att nyanlända socionomer och samhällsvetare lättare ska etablera sig på arbetsmarknaden. Något som facken länge efterfrågat.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tycker att snabbspåren går över förväntan. <br>
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tycker att snabbspåren går över förväntan.
Foto: Foto: Victor Svedberg/Socialdemokraterna
Ella Sundström

För att skynda på nyanländas etablering på arbetsmarknaden har regeringen sedan tidigare presenterat ett tiotal så kallade snabbspår. Tillsammans med arbetsgivarorganisationer och fack har Arbetsförmedlingen identifierat hinder och föreslagit insatser

Dokumentation

Snabbutbildning av nyanlända

Snabbspåren innebär bland annat att svenskutbildning inleds redan på asylboenden. De nyanländas erfarenhet och kompetens bedöms och utbildning valideras. Efter yrkes- och utbildningsvägledning sker en matchning för snabbspår och arbete. Eventuella utbildningsinsatser kan kompletteras vid behov. Språkkurser och andra utbildningsinsatser kan kombineras med praktik eller arbete. Snabbspåret erbjuder även språkstöd, handledare och mentorer på arbetsplatserna.

Lanserade snabbspår

I samarbete med arbetsmarknadens parter och berörda myndigheter har Arbetsförmedlingen utformat snabbspår inom bland annat följande yrken:
• Kockar
• Legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården, exempelvis läkare, sjuksköterskor, tandläkare och apotekare/receptarier.
• Lärare och förskollärare
• Styckare och slaktare


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00