Tillsynen på covid-utsatta arbetsplatser ska skärpas

TRYGGHET. Arbetsmiljöverket ska skärpa tillsynen på arbetsplatser där personalen riskerar att smittas av covid-19. OFR vill att arbetsskadeförsäkringen ska ändras och ge 100 procent ersättning till de som smittas i tjänst. Positivt, tycker Tandläkarförbundet.

Flera fackförbund har krävt att staten bättre måste skydda personal inom samhällsviktiga yrken och som inte kan jobba hemifrån. Nu ger regeringen Arbetsmiljöverket ett uppdrag att öka tillsynen på riskutsatta arbetsplatser där personal måste möta människor och kan smittas med covid-19 under arbetstid.

Patrik Danielsson på Polisförbundet säger i en skriftlig kommentar till Altinget att många poliser smittats och att arbetsgivarens startsträcka för att skydda anställda varit för lång.

"Det har krävts att skyddsombudsorganisationen har tvingats att kräva åtgärder upprepande gånger. Jag anser även att arbetsgivaren inte har lyssnat tillräckligt på vad skyddsombudsorganisationen har haft för åsikter utan hellre har hänvisat till att Polisen har en samhällskritisk verksamhet som bara måste fungera" skriver han.

Login