Debatt

Slutreplik: Folket betalar Arbetsförmedlingens nota

SLUTREPLIK. Raimo Pärssinen (S) påstår att det är att smutskasta Arbetsförmedlingen när kritik framförs. Men hans egen partikamrat och tillika arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har också sagt att hon är missnöjd med Arbetsförmedlingens resultat, skriver Jessica Polfjärd (M). 

Jessica Polfjärd skriver att ursäkterna haglar likt snön som fallit de senaste dagarna. 
Jessica Polfjärd skriver att ursäkterna haglar likt snön som fallit de senaste dagarna. Foto: Fredrik Wennerlund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

För om myndigheter, likt Arbetsförmedlingen, har lågt förtroende bland allmänheten och får bottenbetyg av dem som behöver hjälp, ja då kan man alltid hänvisa till att det pågår en utvärdering av deras arbete.

Av: Jessica Polfjärd (M)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Bortförklarar sitt ansvar

Det är trots allt inte så att kritiken kommer ur tomma intet, för då hade Pärssinen enkelt kunnat skriva att Moderaterna har fel i sak. Istället haglar ursäkterna likt snön som fallit de senaste dagarna. Socialdemokraterna, som själva dominerat styret av Sverige sedan 1930-talet, verkar inte ha ansvar för att långtidsarbetslösheten ökat under nuvarande högkonjunktur.

De har tydligen inte heller ansvar för Arbetsförmedlingen, eller någon annan myndighet som har en pågående internutredning. För om myndigheter, likt Arbetsförmedlingen, har lågt förtroende bland allmänheten och får bottenbetyg av dem som behöver hjälp, ja då kan man alltid hänvisa till att det pågår en utvärdering av deras arbete.

Behövs flera reformer

Att lägga ner Arbetsförmedlingen och istället förmedla det stöd de arbetssökande faktiskt behöver, är ett steg mot en bättre fungerande arbetsmarknad. De problem med tudelning och bristande integration som svensk arbetsmarknad står inför kan inte lösas med endast en reform, det krävs flera. Men för att komma rätt behövs fler vägar och hårdare krav kombineras så att de som står utanför får bättre stöd.

Regeringen bör vara angelägen om att se till att skattebetalarnas pengar faktiskt går till väl fungerande myndigheter och effektiva åtgärder. Det är det minsta man kan begära med tanke på att de återkommande höjer skatterna för vanligt folk som får stå för notan.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktionen på [email protected]

Tidigare inlägg i debatten:

Replik: Det är för enkelt att smutskasta Arbetsförmedlingen

Under många år har Arbetsförmedlingen fungerat som ett politiskt slagträ. Smutskastningen har gått för långt, skriver Raimo Pärssinen (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

M: Arbetsförmedlingen – en krisande myndighet

Det finns stora problem med resultat, förtroendesiffror och med hur organisationen fungerar, skriver Jessica Polfjärd (M) om Arbetsförmedlingen. Hon vill se en genomgripande förändring av myndigheten.


Nämnda personer

Jessica Polfjärd

Europaparlamentariker (M)
Kurser i beteendevetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00