Regeringen går vidare med etableringsjobben – ”Löser inte hela problemet”

Efter en process på snart sex år ger regeringen nu klartecken för etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. ”Det är viktigt att regeringen inte vill ändra något i parternas överenskommelse”, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö till Altinget. 

Införandet av etableringsjobben har legat på regeringens och Johan Pehrsons (L) bord sedan i december förra året.
Införandet av etableringsjobben har legat på regeringens och Johan Pehrsons (L) bord sedan i december förra året.Foto: Lars Schröder/TT
Rebecka Prahl

Satsningen innebär att staten och arbetsgivaren delar på lönekostnaden i syfte att nyanlända och långtidsarbetslösa ska ges en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.

Reformen påbörjades för snart sex år sedan när parterna i november 2017 kom överens om att de ville se ett införande av etableringsjobb. Sedan dess har januariavtalet och regeringsskifte kommit i vägen, men i december 2022 nådde parterna en överenskommelse och sedan dess har bollen legat hos regeringen. 

I höstbudgeten öronmärks 2,4 miljarder kronor de kommande tre åren för etableringsjobben, rapporterar Dagens Nyheter. För 2024 avsätts 260 miljoner kronor, en summa som successivt höjs till 1,4 miljarder 2026.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00