Perfekt storm inför avtalsrörelsen i byggbranschen

En kraftig inbromsning i ekonomin med efterföljande kostnadsökningar för hushållen samt minskade orderingångar för byggföretagen bäddar för en tuff avtalsrörelse inom byggbranschen. Båda sidor av förhandlingsbordet säger dock att de kommer att ta ansvar. 

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen och Johan Lindholm, styrelseordförande för Byggnads manar båda till ansvarstagande inför årets avtalsförhandlingar. 
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen och Johan Lindholm, styrelseordförande för Byggnads manar båda till ansvarstagande inför årets avtalsförhandlingar. Foto: TT/Byggföretagen
Louise Carlsson-Örning

Enligt Byggföretagens prognos kommer bygginvesteringarna att minska med upp emot tio procent under nästa år och branschens behov av arbetskraft spås minska med drygt 22 000 personer.

Samtidigt innebär cementakrisen ett orosmoment som branschen menar kan slå hårt mot företagen under nästa år om den inte blir löst. 

– Det är en perfekt storm av cementkris och inflation, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen till Altinget. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00