Pensionärerna oense om regeringens garantitillägg
Det är inte bara partierna som har delade åsikter om regeringens förslag om ett garantitillägg. Också pensionärerna är splittrade i frågan. ”För en del grupper kommer det bli helt olönsamt att arbeta in sin pension” säger SPF seniorerna till Altinget, medan PRO hoppas att förslaget går igenom.
Rebecka Prahl
Redaktör Altinget Utbildning samt Altinget ArbetsmarknadGår förslaget genom riksdagen innebär det att 1 miljon pensionstagare får ett tillskott i plånboken, varav hälften av dessa får det högsta tillägget på 1 000 kronor i månaden. Men alla pensionärer är inte nöjda. SPF seniorerna ser flera problem med förslaget, bland annat ur en fördelningspolitisk synvinkel.
Om partierna inte stödjer det här förslaget måste de ge klara besked på hur de ska ge snabb hjälp till den här gruppen.
Christina Tallberg
Ordförande PRO
– Det är ett bra tillskott för de som berörs, men det är inte bara ensamstående som får tillägget. Du kan få maximalt tillägg trots att du bor med någon som har bra pension, säger Anna Eriksson, pressansvarig på SPF seniorerna, till Altinget.
– När man höjer inkomsten till de som i lägre grad har arbetat ihop sin pension så medför det att respektavståndet, om det lönar sig att arbeta in sin pension eller inte, blir mycket mindre. För en del grupper kommer det bli helt olönsamt att arbeta in sin pension. Man kan lika gärna förvänta sig att det kommer olika typer av tillskott i stället för att arbeta.
Behövs snabba åtgärder
Christina Tallberg, ordförande för PRO, hoppas att riksdagen ska rösta igenom garantitillägget.
– Alla känner till att dem med de allra lägsta pensionerna har en ytterst svår situation. Med de stora prishöjningarna både för el, drivmedel och livsmedel så är det en ännu värre situation för den gruppen. Då gäller det att också göra åtgärder snabbt, säger hon till Altinget.
SPF seniorerna menar att tillägget skulle minska lönsamheten och därför också viljan att arbeta. Vad säger ni om det?
– När man tittar på vem som skulle gynnas av reformen så är det mest kvinnor. Den gruppen har också arbetat. Många av dem har jobbat i låglönegrupper och många har inte haft möjlighet att jobba heltid. För de äldsta fanns inte barnomsorg heller. Att säga att man inte har jobbat är felaktigt.
Stärka pensionssystemet
Förslaget är däremot inte tillräckligt, menar Christina Tallberg, utan pensionssystemet behöver ses över.
Garantitillägget är en plånbokseffekt som kan ge lite hopp i alla fall. Sen ser vi inte det här som något optimalt.
Liza di Paolo-Sandberg
Förbundsordförande SKPF pensionärerna
– Vi är inte nöjda med att bara det här sker, utan man måste jobba vidare. Mer pengar måste in i pensionssystemet som också kommer morgondagens och dagens pensionärer till godo. Den allmänna pensionen måste komma upp till 60 procent av lönen.
– Om partierna inte stödjer det här förslaget måste de ge klara besked på hur de ska ge snabb hjälp till den här gruppen.
Svängt i frågan
SKPF pensionärerna var i sitt remissvar tillsammans med SPF seniorerna och Riksförbundet pensionärsgemenskap kritiska, men organisationen hoppas nu på ett garantitillägg. Liza di Paolo-Sandberg är förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.
– Framför allt är det flera av våra medlemmar som kommer att omfattas av ett garantitillägg. När priserna skenar har vi gjort en undersökning om vad som händer med våra medlemmar och det ser definitivt inte bra ut. De måste välja mellan att köpa mat eller betala elen, säger hon till Altinget.
– Garantitillägget är en plånbokseffekt som kan ge lite hopp i alla fall. Sen ser vi inte det här som något optimalt. Vi tycker inte att man ska hålla på att lappa och laga i pensionssystemet, utan den allmänna pensionen måste höjas.