Trots kritiken – regeringen går vidare med garantitillägget
Regeringen vill höja pensionerna. Överenskommelsen med V och MP om ett garantitillägg blir nu en del av vårändringsbudgeten. Trots att både Pensionsmyndigheten och övriga partier i pensionsgruppen rasat mot det tidigare.

Johan Manell
Nyhetschef och redaktör Altinget RikspolitikPå onsdagen höll socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) en pressträff och berättade att regeringen går vidare med garantitillägget. Förslaget som går ut på att höja pensionerna med upp till 1 000 kronor i månaden för 1 miljon pensionärer kommer att ingå i vårändringsbudgeten som presenteras i sin helhet den 19 april. Tanken är att pengarna ska kunna börja betalas ut redan i augusti och kostnaden för tillägget beräknas till 4 miljarder år 2022 och 9,4 miljarder år 2023.
Bakgrunden till förslaget är att Vänsterpartiet i höstas ställde som krav att pensionerna skulle höjas för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. En överenskommelse mellan S, V och MP kom därför till stånd.
Vi är beredda att införliva den här höjningen i pensionssystemet om det finns stöd i pensionsgruppen. Varför vi valde den här metoden är för att vi gör bedömningen att den behövs här och nu för utsatta pensionärer.
Ardalan Shekarabi (S), Socialförsäkringsminister
Men eftersom varken V eller MP ingår i pensionsgruppen, som enligt praxis ska besluta om förändringar i pensionssystemet, blev det en annorlunda utformning där tillägget definieras som ett bostadstillägg. Något som kritiserades i remissrundan, bland annat av Pensionsmyndigheten.