Nordmark om svenska oron för nytt EU-svek

MISSTRO. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) litar inte på Ursula von der Leyens löften om att Sverige undantas lagstadgade minimilöner och har protesterat högljutt. Orsaken är EU-sveket kring Lavalkonflikten 2004.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Marie Lundahl

I höstas lade EU-kommissionen fram det kontroversiella direktivförslaget om lagstadgade minimilöner inom unionen.

Nordiska länder säger nej

Sverige och de övriga nordiska länderna har varit tydliga med att man vill fortsätta att använda "den svenska modellen" och att man motsätter sig lagstiftning.

Så i direktivförslagets första paragraf betonas det att syftet inte är att tvinga länder att införa ett system med lagstiftade minimilöner.

Inget tvång

Samtidigt försäkrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bland annat i en debattartikel i DN att de nordiska arbetsmarknadsmodellen ska slippa lagstiftning eftersom den fungerar så bra.

Fakta
Waxholmskonflikten och Lex Laval

Lavaldomen tillkom efter en arbetsrättslig byggkonflikt utanför Waxholm i Stockholms skärgård 2004 till 2005.  

Konflikten stod mellan ett lettiskt byggföretag och svenska fackföreningar, och oenighet kring kollektivavtal.

Varsel och blockad trappade upp konflikten. Fallet gick till Arbetsdomstolen och sedan upp till EG-domstolen.

Efter en prövning slog domstolen fast att de svenska facken inte kunde vidta stridsåtgärder för alla svenska kollektivavtal. De svenska fackföreningarna fick betala skadestånd.

Svensk lag ändrades 2010 på grund av detta, men revs senare upp ändrades igen 2017.

Källa: LO/AV/Wikipedia

Likaså EU-kommissionären Nicolas Schmit har intygat att svenskarna inte behöver vara oroliga.

– De tror att ett direktiv skulle bli ett intrång i hur arbetsmarknaden sköts (i Norden). Men så är det inte. Det här direktivet fastslår tydligt att det systemet inte ska ändras, säger Schmit, sa han på en presskonferens.

Protestbrev till Portugal

Därför vill Sverige ha en bättre garanti än att Ursula von der Leyen säger att “det kommer inte att bli något problem”.

 

Jennie Zetterström
Pressekreterare hos Eva Nordmark

Ändå har Sverige och de övriga nordiska länderna fortsatt att protestera högljutt. I början av veckan, med Sverige i spetsen, lämnade nio europeiska länder in ett protestbrev till det portugisiska ordförarskapet mot EU:s direktivförslag om lagstadgade minimilöner. Dessvärre är de nio länderna för små och för få för att formellt kunna blockera förslaget om minimilöner i ministerrådet, skriver Europaportalen.

Lex Laval spökar

Eva Nordmarks pressekreterare Jennie Zetterström säger att Sveriges misstro till EU:s löften inom arbetsmarknadsområdet hänger ihop med den så kallade Laval-domen från 2010, Lex Laval.

– Detta är ett sår i svensk arbetsmarknadshistoria. Sverige blev lovad att Lavaldomen inte skulle påverka Sverige. Men så blev det ändå, säger Zetterström till Altinget.

– Därför vill Sverige ha en bättre garanti än att Ursula von der Leyen säger att “det kommer inte att bli något problem”.

Nordmark: “Kommissionen har tagit intryck”

I en skriftlig kommentar till Altinget säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att “...det är tydligt att kommissionen har tagit intryck av vårt och arbetsmarknadens parters påverkansarbete”.

Samtidigt litar hon inte på att den svenska modellen är garanterat säker. Hon skriver:

“Förslaget som det ser ut i sig är dock motsägelsefullt och otydligt och vi behöver tydliga skrivningar som möter upp till dessa löften. Vi anser fortsatt att det finns stora risker överlag med ett direktiv på det här området.

Det får inte finnas någon risk att förslaget vid ett senare skede av EU-domstolen tolkas så att det skulle innebära individuella rättigheter. Inget i förslaget får tolkas som krav på lagstadgade minimilöner eller allmängiltigförklaring av kollektivavtal. Det kan inte förenas med vår modell.”

Läs också

Nämnda personer

Eva Nordmark

Senior rådgivare Rud Pedersen Public Affairs, Styrelseordförande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH)
Studier i statskunskap och nationalekonomi (Luleå tekniska uni., 1994)

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00