Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga”

Danmark begär att EU-domstolen prövar och underkänner minimilönedirektivet. "Det är viktigt att slå fast att lönevillkor inte är något som EU ska lägga sig i", säger arbetsmarknadsministern Ane Halsboe-Jørgensen (S) som nu även får stöd av den svenska regeringen.

Danmarks regering med arbetsmarknadsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), till höger, i täten begär att EU-domstolen ska pröva minimilönedirektivet.
Danmarks regering med arbetsmarknadsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), till höger, i täten begär att EU-domstolen ska pröva minimilönedirektivet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det är inte vardagsmat att Danmark drar EU-kommissionen och Europaparlamentet inför rätta. Under detta årtusende har det bara hänt två gånger, och ingen av gångerna har det handlat om att kasta ett helt nytt direktiv direkt i soptunnan.

Det ändrar nu Danmarks arbetsmarknadsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på. På onsdagen meddelade hon EU-domstolen i Luxemburg att Danmark vill ha prövat om ny reglering om minimilöner över huvud taget ligger inom EU-rättens räckvidd.

Ministern gör klart att hon har ”den största respekt” för dem som kämpar för att säkerställa anständiga löner för människor.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.