Debatt

MP: Nu måste BUP bli köfri

DEBATT. Det är hög tid att prioritera en tillgänglig barn- och ungdomspsykiatri. Satsningar i höstbudgeten ska gå till att korta köer och förbättra vården för unga med psykisk sjukdom, skriver Karolina Skog (MP) och Lucas Henriksson.

Karolina Skog och Lucas Henriksson menar att barn och unga som söker sig till BUP möts av en allt för lång väntetid.
Karolina Skog och Lucas Henriksson menar att barn och unga som söker sig till BUP möts av en allt för lång väntetid.Foto: Miljöpartiet och Grön ungdom
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Karolina Skog (MP)
Ekonomiskpolitisk talesperson
Lucas Henriksson
Förbundssekreterare och socialpolitisk talesperson, Grön ungdom

 

Att unga i dag mår allt sämre är rubriker som många av oss har vant sig vid. Den psykiska ohälsan har under de senaste dryga 10 åren ökat med uppemot 100 procent och siffrorna talar för sig själva – fler och fler söker sig till vården med problem som ångest, depression och ätstörningar. Men bakom varje siffra i statistiken finns en berättelse som måste få höras och ord som behöver bli lyssnade på.

Vallöfte

Det är skamligt att barn mår så dåligt som de gör, i ett samhälle som är så rikt som vårt. Miljöpartiet gick till val på att steg för steg gå mot en köfri barn och ungdomspsykiatri för att fler barn- och unga snabbt ska kunna bli lyssnade på och få den hjälp som de behöver. 

Skiljer sig markant

När barn och unga söker sig till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) möts för många i dag av en allt för lång väntetid. I juli 2019 var det bara 58 procent av de som sökte sig till BUP för första gången som erbjöds ett första besök inom 30 dagar, och det skiljer sig markant beroende på vart i Sverige man bor.

Tre fjärdedelar av all psykisk ohälsa debuterar innan 20 års ålder och om problemen upptäcks i tid kan också rätt hjälp sättas in, innan det blir långvariga problem som påverkar hela livet.


Miljöpartiet och Grön ungdom

När någon tar steget och vågar söka hjälp kan inte svaret vara ett könummer i en kö utan synligt slut.

Går inte att vänta

Det är hög tid att prioritera upp arbetet för en tillgänglig barn- och ungdomspsykiatri. Tre fjärdedelar av all psykisk ohälsa debuterar innan 20 års ålder och om problemen upptäcks i tid kan också rätt hjälp sättas in, innan det blir långvariga problem som påverkar hela livet. Tiden att vänta allt för länge finns helt enkelt inte. 

Kompetens i vårdkedjan

I höstbudgeten som nu läggs på riksdagens bord satsar vi därför 300 miljoner årligen under åren 2020-2022, totalt nästan en miljard kronor, på Barn- och ungdomspsykiatrin. Pengar ska gå till att korta köer och förbättra vården för unga med psykisk sjukdom i hela landet – det är i grund och botten en satsning för att rädda liv.

Elevhälsan ska stärkas

Denna förstärkta satsning av barn- och ungdomspsykiatrin är en del av ett bredare arbete för barn och ungas psykiska hälsa. En annan viktig del är den förstärkning av elevhälsan som nu görs tillsammans med arbetet för att öka tillgången på kompetent personal i hela vårdkedjan.

Unga behöver stöd i att hantera den stress som skönhetsideal, skolstress och en svår arbetsmarknad skapar. De här satsningarna handlar om att ge våra barn och ungdomar möjlighet att faktiskt leva sin skoltid, inte bara uthärda den. 

Vården måste leverera

Miljöpartiet gick till val på att steg för steg gå mot en köfri barn- och ungdomspsykiatri och nu börjar det arbetet. Satsningen som regeringen nu lägger fram på riksdagens bord når inte hela vägen dit men är en bra grund som vi kan bygga ett långsiktigt arbete på.

När barn och unga mår psykiskt dåligt måste vården leverera mycket mer än bara en kölapp. Miljöpartiet kommer aldrig acceptera att ett samhälle så rikt som vårt inte klarar av att ge våra barn den vård de behöver.

Nämnda personer

Karolina Skog

Rådgivare i bostads- och stadsutvecklingsfrågor på Sveriges Stadsmissioner, PR-byrån A Beautiful Soup och till EU-kommissionen
Fil. mag i humanekologi (Lunds uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00