Lönegapet mellan kvinnor och män minskar

JÄMSTÄLLDHET. Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, enligt Medlingsinstitutets årliga rapport. Det är dock inte alla som tycker att Medlingsinstitutets sätt att beräkna skillnaderna i den statliga sektorn är det rätta. 

Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo. 
Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo. Foto: Janerik Henriksson/TT
Sanna Rayman

Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska. Det visar Medlingsinstitutets årliga rapport.

– Det är glädjande att se hur skillnaden minskar från år till år. Det är svårt att säga annat än att det är en dramatisk utveckling, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten minskade löneskillnaden med 0,8 procent under 2019, jämfört med året innan. Sedan 2007 har lönegapet krympt med 6,5 procent och löneskillnaden är nu 9,9 procent.

Kommission tillsattes i mars

På internationella kvinnodagen den 8 mars pågår en återkommande kampanj med att räkna om löneskillnaden i arbetstid under en vanlig arbetsdag. Under parollen Lön hela dagen! uppmärksammas då de ojämställda lönerna. Under kvinnodagen i mars i år uppmärksammades således att kvinnor arbetar gratis efter 16.09 - en tidsangivelse som nu alltså kommer kunna flyttas fram ytterligare något.

Under kvinnodagen i mars i år uppmärksammades således att kvinnor arbetar gratis efter 16.09 - en tidsangivelse som nu alltså kommer kunna flyttas fram ytterligare något.

Lagom till årets kvinnodag beslutade även regeringen och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen att tillsätta en kommission som ska ta fram förslag för att öka den ekonomiska jämställdheten.

Flera faktorer påverkar

Löneskillnaden mellan könen ser olika ut i olika sektorer och yrken. Även ålder och andra faktorer kan påverka. Rensar man bort sådana skillnader är den återstående, oförklarade löneskillnaden 4,2 procent. Den skillnaden kan dock inte ses som ett mått på diskriminering, förklarar Irene Wennemo, "eftersom alla potentiella orsaker inte är mätbara".

Mycket talar för att utvecklingen med minskad löneklyfta kommer att fortsätta, eftersom fler kvinnor kliver in i de mansdominerade yrkena och vice versa.

Medlingsinstitutet flaggar dock för att coronapandemins följder med många uppsägningar och hög arbetslöshet kan komma att påverka den här utvecklingen.

Medlingsinstitutets bild utmanas

När det gäller hur lönegapet ser ut i den statliga sektorn går dock uppfattningarna isär. Fackförbundet ST:s tidning Publikt skrev nyligen om konsultnätverket Lönelotsarna, som gör egna beräkningar och menar att Medlingsinstitutets beräkningar behöver kompletteras.

I en egen systematisk värdering av kraven i arbetet kartlägger gruppen strukturella löneskillnader. Enligt deras modell har kvinnodominerade yrken inom staten lägre lönenivå än andra likvärdiga yrken – och kvinnor tjänar också mindre än män i de flesta yrken.

– Vi ser samma mönster för staten som för arbetsmarknaden i stort, även om skillnaden är lite mindre inom staten, säger Lönelotsarnas Lena Johansson till Publikt.

Nämnda personer

Irene Wennemo

Generaldirektör Medlingsinstitutet, ledamot Delegationen mot arbetslivskriminalitet, ordförande Vetenskapsrådet
Doktor i sociologi (Stockholms uni., 1994)

Åsa Lindhagen

Miljö- och klimatborgarråd (MP) Stockholms stad
Industriell ekonomi (Linköpings uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00