Analys av 
Sanna Rayman

Ljusare tongångar om ekonomin, men inte stressfritt i Tidötunneln

Regeringen andas morgonluft, men för säkerhets skull kombinerar finansminister Elisabeth Svantesson ljuset i tunneln med ditmonterat ledljus. För med bara en budget kvar till valet ökar pressen, även på en regering med slagläge. 

Foto: Pontus Lundahl/TT
Sanna Rayman

Dagens presenterade budget banar väg för en tämligen klassisk budgetdebatt med tydliga höger- och vänsterargument. Det kommer vara hemtamt, kanske rentav mysigt, för politikerna. Det är också vad Socialdemokraterna uppenbarligen har laddat upp inför. Från oppositionen hette det redan häromveckan att regeringen gör Sverige både ”fattigare och farligare” och att Ulf Kristersson väljer att ”inflationsskydda de redan rika genom stora skattesänkningar”.

Jodå. Enligt Kronofogden har svenskarnas skulder ökat med 70 procent de två senaste åren. Trycket är fortsatt högt på kommunernas skuldrådgivare och bland de som söker hjälp finns nu fler som har arbete och inkomster, men vars situationer förvärrats snabbt av inflationen.

Man kan inte annat än ge Andersson rätt. Nog är det fattigt därute.

Den besegrade inflationen

Inflationen är emellertid nedbrottad och uträknad, har regeringens företrädare förklarat gång efter annan under veckans utpysta budgetnyheter. Socialtjänstministern upprepade det flera gånger vid en pressträff på onsdagen och finansminister Elisabeth Svantesson började hamra in samma budskap redan vid midsommar och inledde såklart sin pressträff i samma anda i dag på morgonen.

Hon gav i allt väsentligt då också Magdalena Andersson rätt i att värdet av människors löneökningar raderats ut under de gångna åren. Lägesbilden råder det med andra ord inga direkta oenigheter om. 

Budget med tydlig högerprofil

”När inflationen har besegrats kommer regeringens  ekonomiska politik att fokusera på framtidsinvesteringar och  tillväxtreformer”, sade statsministern i sin regeringsförklaring nyligen. 

Detta fokus ser vi nu, när andra halvan av mandatperioden inleds. Profilen på regeringens budget är den av en högerregering, där nästan hälften av det så kallade reformutrymmet skickas tillbaka till medborgarnas plånböcker. De skattelättnader som presenteras når förvisso såväl pensionärer, medelinkomsttagare som höginkomsttagare – men i kronor och ören blir det såklart de med högst lön som tjänar mest på förändringarna. Vinnarna är, för att tala med plånboksartiklarna, höginkomsttagarna.

Såvida man inte är en pensionär med husbil, möjligen. Tvivelsutan ett rött skynke för många äldre väljare. Det hade kunnat kallas öppet mål för S, om det inte vore för att de just dessa veckor gjort sig rikskända för att lura pensionärer på pengar genom sina lotterier. Den omständigheten gör det svårt att klättra upp i sadeln på de högsta hästarna och finansministern var inte sen att alludera på telemarketing i Spanien när hon vid sin pressträff talade om kriminella verksamheter.

De ser ljuset

Det hördes redan i regeringsförklaringen och det märks i budgeten. Det här är en regering som, trots tämligen svaga opinionssiffror, andas morgonluft. ”Det ljusnar vid horisonten”, sa Ulf Kristersson häromveckan. Jag ser ljuset i tunneln, tillade Svantesson i dag.

Och visst, trots Kronofogdens rekordstatistik så är det väl sannolikt att solstrålarna letar sig igenom molntäcket förr eller senare. Men det ljuset behöver träffa medborgarnas bleka nosar lagom till valet, om kalkylerna ska gå ihop för regeringen. En del är väder och vind, annat är mer politiskt påverkbara faktorer, som produktivitet. På påverkanssidan framhåller Svantesson att budgeten är ”investeringstung” och lyfter bland annat stora investeringar i infrastruktur, men även på forskningssidan i life science med mera. Regeringen menar förstås också att de skattesänkningar som görs syftar till att ”få igång hjulen” i ekonomin igen. 

Rena rama Bullerbyn

Frånsett att ekonomin kan förväntas vända uppåt – och med den sysselsättningen – så behöver Regeringen Kristersson en vändning också när det gäller skjutningar och gängvåld. Rent politiskt är det inte svårt att sätta in åtgärder. Om det här tidigare har varit ett område med stora oenigheter så är det nu enklare än någonsin att ro i land skärpningar i stor politisk samsyn. Det enda man eventuellt är oenig om är vem som föreslog skärpningarna först.

Lägg därtill att medborgarna nu är så luttrade att även en rätt blygsam förändring i positiv riktning – säg ett par skjutningsfria veckor – förmodligen skulle uppfattas som rena rama Bullerbyn. Här har regeringen en  fördel, det vore förvånande om man inte såg någon som helst effekt av den mängd åtgärder som sätts in. 

Ledljuset i tunneln

I sammanvägningen ”Omnipoll”, konstaterades nyligen "slagläge" i det faktum att regeringens halvtidsnotering är bättre än vad alla övriga styren sedan 1994 haft halvvägs till valet. På så vis är Kristersson ändå ”den bäste förloraren”, menade Demoskops opinionschef Johan Martinsson. 

Det är ett intressant perspektiv, men samtidigt en tveeggad beskrivning. Bäst är visserligen bra och tillför säkert pepp i Rosenbad. Men, förlorar man så förlorar man, trots allt. Ljuset i tunneln behöver således kombineras med ytterligare ledljus. I regeringens tappning blir det ledljuset ett höjt utgiftstak – som främst förklaras med Ukrainastödet, men också ”nödvändiga utgiftsreformer”. Insikten att det bara är en budget kvar till valet finns därinne, utan tvekan.

Regeringen tilldelar också sig själv, alltså Regeringskansliet, ett tillskott med 1,5 miljarder fram till 2027, varav 300 miljoner kronor ligger under nästa år ”för att fullfölja reformagendan”. Det kan tyda på viss stress i Tidömaskineriets tunnel. 

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024